Da li je potreban još jedan test posle preležane korone i koliko traje infektivnost?

foto: Printscreen Youtube
62

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” kaže za RTS da retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

– Trajanjem epidemije došlo je i do razvoja testova za brzo otkrivanje virusa koji se pre svega koriste naročito kada imamo veliki broj inficiranih. U pitanju su antigenski testovi. Ako neko ima temperature, kašalj treba uraditi za dva do tri dana od pojave simptoma. Na usluzi su domovi zdravlja, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen PCR test. Ako je antigenski test negativan, a osoba ima simptome, onda treba ponoviti PCR test – ističe Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, retestiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

– Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Testiranje posle 14 dana provedenog u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio kovid pozitivan. Kad je u pitanju lečenje u bolnici lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno – kazala je Jovanovićeva. Navodi da prema stručnoj literaturi nema infektivnosti nakon 14 dana.

– Nije potrebno retestiranje, potrebno je pratiti simptome, obratiti se kovid ambulanti ako neko u vašem okruženju ima kovid 19. Do pojave simptoma treba primenjivati mere zaštite – istakla je Jovanovićeva.

Jovanovićeva ističe da se u protokolu i svakodnevnom radu na korona virus, zdravstveni radnici su građani i za njih važi isti princip.

Napominje da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog. Ukazuje da u našoj zemlji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana.

– U nekim drugim zemljama taj period je skraćen na deset dana. Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i ja verujem da će tokom vremena biti brojnih promena, ali na dobrobit svih nas. Sve što se primenjuje u svetu, praćenja i kontrola epidemije, primenjuje se i kod nas – zaključuje Jovanovićeva.

 

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More