Proba masovnog testiranja u austrijskog opštini: Od 653 testiranih, dva testa pozitivna, evo kako to objašnjavaju

AP Photo/Ronald Zak
794

Proba masovnog testiranja na korona virus, koje je planirano za celu Austriju, sprovedena je uspešno u opštini Anaberg-Lungec, a od 653 testiranih samo su dva testa bila pozitivna na kovid19.

Anaberg, mesto u pokrajini Salcburg, izabrano je za probu planiranog masovnog testiranja građana, jer je u njemu proteklih dana bilo mnogo slučaja zaraze.

Dve osobe koje su pozitivne na brzom testu sada će morati da se testiraju pouzdanijim PCR testom, najavio je gradonačelnik Martin Promok.

Promok, govoreći o malom broju pozitivnih, kaže da bi razlog tome mogao biti to što je lekar opštine proteklih nedelja već sproveo 100 testova, i da je verovatno dosta pozitivnih već otkrio, koji sada nisu testirani.

Inače Anaberg ima 2.231 stanovnika, od kojih oko 1.050 živi u tom mestu, a ostatak u drugom delu Lungec, što znači da se oko 62 odsto stanovnika testiralo.

Inače učešće u masovnom testiranju je na dobrovoljnoj osnovi.

Prva sa masovnim testiranjem počinje pokrajina Beč, gde će do 13.decembra Bečlije moći da se testiraju na tri mesta, koja ukupno imaju kapacitet do 150.000 testiranja dnevno.

Odmah za Bečom kreću i pokrajine Tirol I Forarlberg, a potom I ostali delovi Austrije.

Počinje 4. decembra na tri lokacije: Beč se priprema za masovno testiranje građana na koronavirus

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More