Karantin u Italiji dao rezultate, vlada priprema nove mere

(Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)
110

Uvođenje regionalnih karantina u Italiji, odnosno “crvenih zona” sa strogim anti-kovid merama, dalo je rezultate, jer je epidemiološka situacija bolja, rekao je generalni direktor Odeljenja Ministarstva zdravlja za prevenciju Ðovani Reza, prenosi list “Fanpejdz”.

U Italjii, u proteklih sedam dana postojano opada broj novozaraženih, u poslednja 24 sata ukupno je 19.350 osoba inficirano, a u jednom danu preminulo je 785 osoba.

Reza je objasnio da će broj žrtrava korona virusa rasti još jedno vreme, jer su smrtni ishodi koji se beleže ovih dana oni pacijenti koji su se zarazili pre uvođenja strogih mera ograničenja, budući da od momenta zaraze do ishoda bolesti prođe otprilike 30 dana.

Predsednik Visokog instituta za zdravstvo Silvio Brusafero je potvrdio da je epidemiološka situacija bolja nego pre dve sedmice, faktor Rt koji je indikator brzine širenja korona virusa je opao značajno, a naročito u regijama koje su zadnje dve sedmice bile crvene.

Međutim, on navodi da još nema razloga da građani budu mirni, jer je procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih i dalje visok.

Italijanska vlada priprema novu naredbu koja će važiti od 4. decembra pa do 7. januara.

Prema pisanju medija, sadržaće niz ograničenja, pre svega policijski sat od 22 do 5 ujutro, a važiće i za Božić i Novu godinu, zabranu kretanja između regija, dok će božićna misa biće održana u 18 sati umesto tradicionalno u ponoć.

Konferencija italijanskih katoličkih biskupa je već potvrdila da će se sve verske službe održavati uz strogo poštovanje anti-kovid mera.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More