Austrija donela odluku o postepenom POPUŠTANJU MERA zaključavanja, evo i kojih i od kada!

(AP Photo/Ronald Zak)
1,412

Austrijska vlada donela je danas odluku o obazrivom, postepenom popuštanju mera zaključavanja, pa se od ponedeljka, 7. decembra, osnovci vraćaju u školske klupe, otvaraju se prodavnice, a neće više biti na snazi ni celodnevno ograničenje kretanja, već policijski čas od 20 sati do šest ujutru.

Kancelar Sebastijan Kurc je na pres konferenciji rekao da faza potpunog zaključavanja deluje i da dnevni broj novozaraženih, sa više od 6.000, opada i da će opasti do iduće nedelje na oko 3.500.

“To znači da smo uspeli da sprečimo preopterećenje kapaciteta intenzivne nege bolnica”, rekao je Kurc.

On je naveo da na osnovu tih rezultata, vlada može, kao što je i planirano, da od 7. decembra krene sa postepenim i obazrivim otvaranjem.

(AP Photo/Ronald Zak)

“To znači da ostajemo pri proceni da na leto možemo da se vratimo normalnosti, ali da do tada imamo šest meseci tokom kojih moramo da izbegnemo eksplozivni rast novobolelih, a to je moguće samo uz ograničenja i sve više testova”, rekao je Kurc.

Odlukom vlade, od ponedeljka se osnovci vraćaju u školske klupe, dok će viši razredi ostati do božićnih praznika na učenju na daljinu.

Kao što je planirano, od ponedeljka se otvaraju trgovine, uslužne delatnosti, muzeji, galerije, biblioteke, ali uz jasna pravila, kao što su obavezne maske i ograničen broj ljudi.

Od ponedeljka više neće biti na snazi celodnevno ograničenje slobode kretanja, već se zemlja, kako je rekao, vraća policijskom času od 20 do šest sati ujutro.

Takođe biće omogućeni širi privatni kontakti, umesto sa samo jednim licem iz drugog domaćinstva, na celo drugo domaćinstvo.

“Svestan sam da su to i dalje velika ograničenja, ali ona imaju za cilj da budemo u mogućnosti da dostojanstveno i bezbedno proslavimo Božić. Cilj je da do 23. decembra restrktivnim merama, ali i masovnim testiranjima, znatno smanjimo broj novozaraženih kako bi Božcih i Novu godinu mogli da proslavimo u krugu od maksimalno 10 osoba”, objasnio je Kurc.

On je rekao da je svestan da to neće biti Božić kao prošlih godina, ali ni kao što će biti iduće godine.

Od 24. decembra, preneo je, biće omogućen i pojedinačni sport na otvorenom, kao što je skijanje, da bi građani mogli da se bave sportom.

“Što se ostalih privrednih grana tiče, kao što su turizam, gastronomija, i kultura, boli nas što još moraju da čekaju na otvaranje. Te grane ćemo od 7. januara ponovo otvoriti, a do tada će dobiti ekonomsku pomoć u vidu nadoknade 50 odsto od obrta i fiksnih troškova”, najavio je kancelar.

Kurc je kazao da je bilo nemoguće sve ponovo otvoriti odjednom, jer bi to garantovano vodilo ka eksplozivnom rastu broja infekcija, što bi vodilo potrebi novog zaključavanja već u januaru.

Apelovao je na građane da zajedničkim snagama vode borbu protiv novog rasta broja zaraženih, dodajući da vlada računa da će nakon božićnih praznika i Nove godine doći do ponovnog rasta broja zaraženih, ali da je važno da se tempo širenja uspori.

Pozvao je građane da u što većem broju učestvuju u masovnom testiranju, dodajući da je to instrument kojim je moguće obuzdati širenje virusa bez novih ograničenja za privredu i sloboda.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da je zaključavanjem sprečeno uvođenje trijaža u bolnicama preopterećenje intenzivne nege.

“Stanje na intenzivnoj nezi ostaće dalje veliki izazov. Prema procenama uslediće smanjenje popunjenosti u intenzivnim jedinicama na 444. Međutim, tu treba imati u vidu da je mnogo operacija odloženo i one se moraju sada sprovesti, a i krajem decembra očekuje nas talas gripa, što će dodatno opteretiti kapacitete”, rekao je Anšober.

Srbi pripremite se za ove mere za praznike! Austrija uvodi RIGOROZNE MERE pri ulasku u zemlju!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More