Srpska književnica odlikovana medaljom predsednika Srbije za širenje kulture Srba u dijaspori

Foto: Privatna arhiva
113

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dodelio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u borbi protiv kovida-19, kao i drugim ličnostima i predstavnicima svojih profesija.

Na listi dobitnika odlikovanja je 101 ime, te je zbog epidemioloških mera uručenje naknadno održano u određenim grupama. Tom prilikom, predsednik Aleksandar Vučić je za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid -19, odlikovao Božicu Velousis srpsku književnicu, pesnikinju i humanistkinju srebrnom medaljom i tim povodom uručio svečanu povelju sa grbom Republike Srbije.

„Tokom ove godine koju ćemo nažalost svi nositi u gorkom sećanju, nastojala sam da svakog dana radim i stvaram kao nekada u redovnom stanju. Trudila sam se da penzionerima, ženama u borbi protiv nasilja, nezbrinutoj deci… putem autorske poezije, drugih objavljenih dela i humanitarnih donacija o kojima se već govorilo u javnosti i medijima, barem na trenutak izmamim osmeh na licima, verujući da ne treba da odustanem od urođene misije u ovim teskobnim trenucima, a isto tako prenoseći domaće vaspitanje mojih predaka koji su svojevremeno, obrisali svaku suzu sa svakog oka u rodnoj Šumadiji. Počastvovana sam i zahvalna predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ovom odlikovanju. Srećna sam i pomalo, setna. Ovakvi trenuci se zaista čuvaju i nose u najdubljem i najlepšem sećanju. Vrlo je važno da ostanemo dosledni sebi i onom plemenitom što nosimo u svom biću”, rekla je Božica Velousis ne krijući svoje oduševljenje i radost.

Foto: Privatna arhiva

Inače, pre dva meseca srpskoj književnici je uručena zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, za doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan, dugotrajan rad i stvaralački doprinos srpskoj književnosti i širenju kulture Srba u dijaspori.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More