Deseti rođendan Vibera: Trilion besplatnih minuta glasovnih poziva

Foto: Pixabay
28

Aplikacija Vajber za besplatne međunarodne pozive mobilnim telefonima putem interneta (VoIP) i za razmenu poruka obeležava 10 godina postojanja.

Uticaj koji je Vajber imao na globalno tržište telekomunikacija najbolje ilustruje podatak da je tokom protekle decenije preko te aplikacije ostvareno više od jednog triliona besplatnih minuta glasovnih poziva što, na primer, odgovara jednom telefonskom pozivu u trajanju više od dva miliona godina, navodi Ðamel Agaoua, generalni direktor Vajbera.

Ubrzo nakon lansiranja VoIP-a, Vajber se pretvorio u džinovsku platformu za razmenu poruka, preko koje se redodno razmenjuju trilioni poruka, navodi se u saopštenju.

Tokom godina, kreativni tim Vajbera, koji broji 800 članova, unapređivao je bezbednosni aspekt aplikacije štiteći privatnost korisnika, a 2016. je uveo i enkripciju s kraja-na-kraj u svim privatnim četovima i pozivima kao standard.

TANJUG/ FOTO PROMO VIBER

Taj standard podrazumeva da je potpuna enkripcija uvek aktivirana, što znači da ako četujete na Vajberu, samo vi i vaši sagovornici možete da čitate razmenjene poruke, pri čemu čak ni Vajberovi inženjeri nisu u mogućnosti da pristupe sadržaju vaših četova i poziva.

Tokom 2020. su dodatno pojačali aspekt privatnosti na aplikaciji, dodavši funkciju nestajuće poruke u svim četovima jedan-na-jedan, odnosno samouništavanje poruka u četovima nakon slanja.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More