“Prefarbali” srpsku istoriju!Srbi zatečeni brisanjem imena naših SVETITELJA u svetinji iz 19. veka! (FOTO)

Foto: Youtube/printscreen
330

U velikoj crkvi manastira Svetog Joakima Osogovskog kraj Krive Palanke u Severnoj Makedoniji, promenjena su imena na freskama koje prikazuju srpske srednjovekovne vladare i svetitelje.

Tako su u svetinji iz 19. veka, kojom sada gazduje nekanonska Makedonska pravoslavna crkva, “intervencijom” još nepoznatih “autora”, sačuvani likovi na freskama ali su prekršteni, pa su Sveti carevi Uroš i Lazar, i Sveti kraljevi Milutin i Stefan Dečanski “postali” car Vladimir Kievski, Jovan Milostivi, Konstantin Veliki, Nićifor Foka…

“Preimenovanje srpskih vladara-svetitelja na freskama Osogovskog manastira, neshvatljivo je falsifikovanje i prekrajanje istorijskog nasleđa. Prilikom posete manastiru, ostali smo zatečeni primetnim oštećenjem dela fresaka nastalih 1932-1933. godine, na južnom i severnom zidu glavnog manastirskog hrama, koga je polovinom 19. veka zidao čuveni neimar Andrija Damjanov”, kažu u “Sponi” – organizaciji Srba u Severnoj Makedoniji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by СПОНА (@kic_spona)


U apelu se navodi da se na ulazu u veliki manastirski hram, na južnom i severnom zidu vide impozantne figure svetitelja i da se na njima raspoznaju bogato ukrašene biserne haljine, carske i kraljevske insignije i lica prepoznatljivih vladara i arhiepiskopa.

Umesto originalnih natpisa iznad likova svetih careva Uroša i Lazara, i kraljeva Milutina i Stefana Dečanskog na južnom zidu, te svetitelja Nikodima arhiepiskopa srpskog i Stefana Prvovenčanog, nalaze se novi natpisi: Sv. car Vladimir Kievski, Sv. car Jovan Milostivi, Sv. car Konstantin Veliki, Sv. Nićifor Foka, Sv. Konstantin Kavasila, arhiepiskop ohridski i Sv. car Justinijan Prvi.

Novi natpisi su urađeni nevešto i, kako veruju, bez dozvole Uprave za zaštitu kulturnog nasleđa, najverovatnije tokom ove godine.

“Da se falsifikovanje u Osogovskom manastiru desilo nedavno, navodi blistavo bela boja novih natpisa, koja tonalitetom, teksturom i samom, neveštom kaligrafijom vidno odskače od ostalih originalnih natpisa ispisanih rukom zografa Andonova, kao i nevešto izbeljene plave pozadine fresaka prilikom nasilnog odstranjivanja starih, originalnih natpisa”, kažu u Centru “Spona” i dodaju:

“Smatramo da je ovim vandalskim, neprimerenim i krajnje necivilizacijskim aktom skrnavljenja kulturnog spomenika svesno učinjeno krivično delo oštećenja nepokretnog kulturnog dobra, uz istovremeno grubo krivotvorenje i falsifikovanje suštine molitvenog pomena imena svetitelja, kao i želje zadužbinara, darodavaca da se te freske naslikaju”.

Ako laže natpis, ne laže knjiga

O prvobitnim natpisima na freskama svedoči knjiga “Deset veka Sveti Joakim Osogovski”, autora Jordana Mihajlovskog, koju su 2005. izdali nastojateljstvo Osogovskog manastira i “Makedonska riznica” iz Kumanova.

U opisu freskopisa glavne manastirske crkve precizno su imenovani svetitelji čija su imena sada prepravljena. Paradoksalno je da pomenutu knjigu prodaju u manastirskoj prodavnici, a u samom hramu su preimenovane freske.

Srbofono “farbanje”
“Nama Srbima, građanima Severne Makedonije, pod gorkim utiskom zatečenog stanja neshvatljivo je da se neko ‘autorski’ drznuo da ciljano i sistematski promeni imena samo srpskih srednjovekovnih vladara i arhiepiskopa!? “Autorima” i naručiocima ovog nedela i vandalskog čina natpisi imena ostalih hrišćanskih svetaca nisu smetali, te ih nisu ‘osvežavali’ i preimenovali”, navode u “Sponi” i dodaju:

“Istorijsko-kulturna i duhovna vrednost manastira i naslikanih svetitelja su teško oskrnavljeni, a bezumni čin je istovremeno i duboko tendenciozno obojen srbofobnom notom”.

 

 

Izvor Mondo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More