Srpski biznismen na šerpama zgrnuo milijarde, otišao u Austriju da nauči jezik i ostao jer je imao ključ uspeha

Filip Cepter, donator iz Monaka Foto: privatna arhiva
128

Filip Cepter je srpski biznismen, rođen kao Milan Janković.

Filip Cepter, predsednik Zepter International sa 29 godina je otišao u Beč kako bi naučio nemački jezik, ali je odlučio da ostane u Austriji. Zajedno sa suprugom Madlenom radio je kao akviziter za prodaju nemačkog posuđa „AMC“.

Pola godine kasnije postao je jedan od direktora kompanije. Nakon pet godina u AMC-u bračni par počeo je da razmišlja o osnivanju vlastite kompanije za spoljnu trgovinu. U Lincu je 1986. godine osnovao preduzeće pod imenom „Cepter“ („Zepter“), što na nemačkom jeziku znači „žezlo“. Proizvodni pogon bio je smešten u Milanu u Italiji. Ubrzo je njegova firma postala simbol za dobro posuđe.

“Uvek sebi postavljam tri pitanja pre nego što počnem da radim, a to su šta, kako i kada”, rekao je Cepter, čija kompanija posluje u više od 80 zemalja širom sveta.

“Okolnosti kreiraju naše ponašanje. Devedesetih godina, odnosno 1985. kada sam osnovao firmu i krenuo sa prodajom šerpi, to je bio najveći nonsens za najveći broj ljudi. Želeo sam da promovišem životni stil koji će promeniti živote miliona ljudi, a ne da prodajem šerpe. Mi smo prodali preko 1,2 milijarde proizvoda u okviru te kampanje i došli do preko 80 miliona kupaca”, naveo je Filip Cepter.

On je podsetio da su njegove šerpe svojevremeno koštale 300 maraka.

“Svi su imali šerpe, ali niko nije znao da je hrana i sve što unosimo u nas ključ ključeva. Danas posle 35 godina mi uživamo u imidžu da smo ljudima dali ono što im je potrebno”, naveo je Cepter.

Kako dodaje, njegovu firmu je održalo to što su inovativni i drugačiji od svih.

“Ili imamo proizvode koje nema niko, ili ako ih ima mi imamo najbolje. Jer proizvod je ključ ključeva, ali ga treba komunicirati, jer za njega inače niko neće znati.”

Filip Cepter smatra da korona nije “kraj sveta” i da je danas situacija čak i mnogo bolja. Prema njegovim rečima, biće novih radnih mesta, ali će biti potrebna nova znanja.

“Dolazi vreme kada ljudi neće želeti da rade, ali i kada će društvo morati da obezbedi svima da mogu da egzistiraju, da li će to biti garantovana suma od 200, 500 ili 1.000 evra, zavisi od države. Biće radnih mesta, ali vidite i sada kolika je polarizacija bogatstva i siromaštva”, istakao je Cepter i dodao da moramo da budemo koncentrisani na sutra, ono što je bilo juče moramo da izbrišemo.

“Znači, nova znanja, novi pristup i malo više empatije, angažovanja i komunikacije. Mislim da nam je svetla perspektiva jer ćemo spasti planetu, krećemo sa novim pristupom životu, porodici, vrednostima, sve to manje megalomanski.”

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More