“Blindirani” praznici u Italiji uz zapanjujući podatak o zaraženima

Foto: Tanjug/ AP Photo/Andrew Medichini
44

Predstojeće božićne i novogodišnje paznike Italijani će provesti u okolnostima koje mediji opisuju rečju “blindirani”.

Naime, vlada je usvojila paket anti-kovid mera koje će biti na snazi od 21. decembra ove do 6. januara naredne godine i prema kojima se postojeće mere ograničenja pooštravaju.

Ostaje na snazi podela Italije na obojene zone, prema epidemiološkoj situaciji, što omogučava prilagođavanje anti-kovid mera lokalnoj situaciji.

I dalje će važiti zabrana kretanja od 22 do 6 sati ujutro, a u noćima praznika biće zabranjeno prelaziti i opštinske granice.

Neće biti dozvoljena putovanje izvan regija, a oni koji putuju u inostranstvo po povratku će morati biti u karantinu 14 dana, isto važi i za strance koji u vreme praznika dolaze u Italiju.

Već je stupila na snagu odredba da oni koji dolaze iz 27 zemalja EU pri dolasku u Italiju moraju imati potvrdu da se negativno testirani na korona virus.

Vlada ne može narediti koliko će neko imati gostiju na prazničnoj večeri, ali se novim merama čvrsto savetuje da se praznična okupljanja svedu na najmanju moguću meru i ograniče na osobe sa kojima se inače zivi te da se izbegava druženje sa osobama sa kojima se ne deli zajednički krov.

Od danas pa do 6. januara prodavnice će biti otvorene do 21 sat da bi se omogućila kupovina i izbegle gužve kupaca, restorani mogu biti otvoreni do 18 sati uključujući i u dane praznika, skijaški centri i hoteli ostaju zatvoreni, pozorišta i bioskopi takodze sve do početka januara naredne godine kada se predvidza postepeni povratak đaka i studenata u škole na direktnu nastavu.

U noćima božicnog praznika i drugih religioznih službi misa će se služiti ranije i biće održano više od jedne miše da bi se izbeglo veliko istovremeno okupljanje vernika.

Obrazlažući nove mere premijer Dzuzepe Konte je rekao da su stroge, ali neophodne da bi se očuvao nivo zaštite od kovida-19, ostvaren u poslednjih 15 dana.

“U protivnom rizkujemo da platimo još vecu cenu u trećem talasu pandemije koji može biti gori od predhodna dva”, rekao je italijanski premijer Dzuzepe Konte.

Opozicione stranke desnog centra su protestovale protiv novih oštrijih anti-kovid mera, u parlamentu su skandirali “sloboda, sloboda”, a lider stranke “Liga” Mateo Salvini je izjavio, prenosi agencija Ansa, da on neće poštovati mere zabrane kretenja među regijama i da će praznike provesti sa porodicom”.

“Ali sa kojom”, ironično pitaju korisnici društvenih mreža jer je Salvini razveden i cesto menja zaručnice.

Svaki 36. Italijan zaražen

Prema najnovijem saopštenju Ministarstva zdravlja Italije, svaki 36. Italijan je zarazen kovidom-19, a u poslednja 24 sata registrovano je 23.225 novozaraženih, piše agencija Ansa.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Luca Bruno

Svi epidemiološki podaci pokažuju da se krivulja zaraze zaustavlja, izuzev broja preminulih- juče su zarazi podlegla 993 pacijenta i to je najviše umrlih u jednom danu od početka pandemije korona virusa u Italiji.

“Ovi brojevi izazivaju drhtavicu i ne smemo ih zaboraviti kada odlučujemo o novim anti-kovid merama. Virus je i dalje jak, ali mi smo u stanju da držimo situaciju pod kontrolom”, rekao je komesar za vanredne okolnosti Domeniko Arkuri.

Po njegovim rečima, olabaviti mere ograničenja protiv kovida-19 sada bio bilo opasno i značilo bi suočiti se sa trećim talasom pandemije. “Bilo bi neizvodljivo obaviti vakcinaciju protiv korona virusa u uslovima novog talasa zaraze”, rekao je Arkuri.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More