Priča pravoslavnog sveštenika u Holandiji koji je krstio ženu na izdisaju: Žena je željno čekala da se krštenje završi pa da izdahne

Foto: PrintScreen/YouTube
58

Pravoslavni sveštenik Nenad Ilić na parohiji u Zandamu, u Holandiji, objavio je dirljivu priču iz života koja mu se dogodila nedavno, u jeku pandemije koronnavirusa, a  koja svedoči o značaju vere za one koji su joj posvećeni.

Otac Nenad Ilić je na svom profilu na fejsbuku opisao detalje krštenja koji su i za njega bili neobični.

-Pozvao me je jedan parohijanin da dođem u bolnicu i krstim ženu koja je na samrti. Žena je u kasnim šezdesetim, htela je da se krsti, ali je stalno odlagala, kao što to nažalost  u životu neretko bude.  A onda neočekivani moždani udar…, napiso je sveštenik na svom Fejsbuk profilu i nastavio:

-Dolazim u bolnicu, žena je bez svesti. Oko postelje u sobi okupljena najbliža rodbina, prijatelji, buduća kuma. Puna soba. Medicinske sestre imale su razumevanja, navodi Ilić I dodaje:

-Nikad nisam bio u takvoj situaciji pa se malo i premišljam, šta činiti. Potrebna je njena slobodna volja, a kako…Svi prisutni iskreno svedoče o njenoj želji da se krsti, a ona samo leži zatvorenih očiju i teško diše, navodi on.

-Pristupamo krštenju. Sve po redu, kao da smo u crkvi. A i jesmo u Crkvi, tu u bolničkoj sobi. Kuma čita Simvol vere…

I čudo i nije…

U jednom trenutku, poremeti se ritmičko disanje samrtnice. Ja se prepadoh – da ne umre žena nekrštena. Razmišljam da primenim samo najkraću formulu krštenja kao što se radi u vanrednim situacijama. Ipak nastavljam do kraja. Pomazujem je, postrizavam pramenove, pripoveda otac.

Kako veli na kraju poljubi novokrštenu, kuma joj stavi krstić oko vrata, unuk sedne pored nje, uhvati je za ruku, nežno joj nešto govori.

-I onda ona samo – izdahne. Bez ropca, bez muke, samo prestane da diše. Bukvalno – čim smo završili krštenje! Jasno svi vidimo  da je ona samo čekala da se željeno krštenje završi. Kojim čulima je učestvovala, na kom nivou svesti – ostaje za nas tajna, ali njena snažna želja i prisustvo Božije – svima očigledni, piše Nenad Ilić.

Po neko od prisutnih plače. Čak i rida. Čitam prve molitve za novokrštenu, upokojenu. Naravno, o pokojnima svi pričaju najbolje, ali nekako se iz priče vidi da se radilo o zaista dobroj ženi, naveo je sveštenik.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More