Pri ulasku u Švajcarsku neki putnici biće oslobođeni karantina!

Foto: Youtube Printscreen
163

Srbija se nalazi na spisku 15 zemalja čiji će građani od 14. decembra ako ulaze u Švajcarsku, kao potencijalni prenosioci koronavirusa, morati u desetodnevni karantin.

Švajcarska Savezna uprava za zdravlje objavila je danas novi, prošireni spisak rizičnih zemalja, a od zemalja regiona na spisku su i Crna Gore, Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija.

U saopštenju se navodi da negativan test na koronavirus ne oslobađa od karantina, pošto negativan test ne isključuje infekciju. Švajcarske zdravstvene vlasti listu rizičnih zemalja ažuriraju na osnovu broja zaraženih u nekoj zemlji na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.

Po uzoru na komšije! Švajcarska stavila Srbiju na crvenu listu a otvaraju skijališta

 

Karantina su, ipak, oslobođene određene kategorije putnika, i to osobe koje putuju iz neodložnih poslovnih razloga, lica koja putuju iz hitnih medicinskih razloga i putnici koji su kraće od 24 sata bili u tranzitu kroz neku od rizičnih zemalja.

Na spisku zemalja za čije građane važi obavezan karantin su i SAD, Mađarska, Poljska, Portugal, Luksemburg, Andora, San Marino, Litvanija, Gruzija i Jordan. Švajcarska je kao zone posebnog rizika označila i pojedine pokrajine u dve susedne zemlje – Italiji i Austriji.

Podsetimo, građani koji dolaze iz zemalja na spisku dužni su da se odmah po dolasku u Švajcarsku upute u svoje domove ili neki drugi odgovarajući smeštaj, i to tako što će poštovati fizičku distancu, nositi masku i izbegavati sredstva javnog transporta, a zatim moraju deset dana da provedu u izolaciji i bez fizičkog kontakta sa drugim ljudima.

Osobe koje prekrše karantin ili obavezu nošenja maske u Švajcarskoj mogu da budu kažnjene sa do 10.000 švajcarskih franaka.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More