Dr Vladimir Arsenijević, načelnik prijema u Urgentnom centru KC Srbije: Crni petak ŠOKIRAO sve lekare u Srbiji!

Foto;: Youtube Printscreen
49

Maštam o danu kada će se sve moje kolege vratiti uobičajenom radu, bilo da su one u Beogradu ili u unutrašnjosti Srbije, jer pritisak je veliki. U ovom trenutku neophodno da svako od nas podigne ličnu odgovornost na najviši nivo i tako svesni opasnosti, kao da je ratno stanje, budemo složni i disciplinovani. Dok čekamo vakcinu, hajde da radimo ono što sigurno možemo, da slavlja i skupove odložimo kako bismo suzbili širenje virusa – kaže hirurg dr Vladimir Arsenijević, načelnik prijema u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije.

Epidemija korona virusa uzdrmala je ceo svet, dok je zdravstvene radnike stavila na možda najteži ispit tokom radne karijere. Iako se i dalje borimo sa virusom, znanje i želja da se spase nečiji život na prvom je mestu svakog medicinara. Urgentni centar u Beogradu pod konstantnim je pritiskom i kada vladaju regularne okolnosti, od saobraćajnih nesreća, hitnih intervencija, pucnjava, na njihova vrata kucaju svi. U doba korone priliv pacijenata se povećao, a lekari nemaju vremena da biraju ko je pozitivan a ko negativan – zbrinjavaju se svi.

Srbija svako veče aplaudira medicinarima, sada je stigao njihov odgovor iz Urgentnog centra koji će vas dirnuti u srce! (VIDEO)

 

– Urgentni centar funkcioniše uigrano, timski, složno, verovatno je to ono što nas je naučilo prethodnih decenija. Ne svojom voljom, ali lako smo naučili da rešavamo neke nemoguće zadatke. Ono što je bio prvi zadatak još u prvom talasu od početka epidemije „ne, nikako ne dozvoliti infekciji da uđe u bolnicu“. Pacijenti koji su za Urgentni centar, to su pacijenti koji zahtevaju hitno zbrinjavanje, ljudi koji su povređeni u saobraćaju, u pucnjavi, šta god se desilo, vi ne možete znati da li su oni pozitivni ili negativni. U zavisnosti od stanja da li je potrebna operacija ili nešto drugo, svaki pacijent se tretira kao pozitivan dok ne stigne test. Do tada oni su u posebnoj izolaciji, sami, ako nisu pozitivni, idu među one pacijente koji nisu pozitivni, ako su pak zaraženi virusom, idu u kovid bolnice – objašnjava dr Arsenijević.

Iako su sprečili da se u Urgentnom centru širi infekcija, među medicinskim osobljem ima zaraženih, što je očekivano, jer se virus ne može u potpunosti kontrolisati van bolnice. Pritisak je enorman, kaže dr Arsenijević, a od velike važnosti je to što postoji dobra komunikacija u timu, ali i s leakrima u okviru Kliničkog centra, ali i sa ostalim bolnicama i kliničkim centrima u unutrašnjosti Srbije.

– Pratimo i primenjujemo sve savremene protokole, one koje SZO propisuje, i to je isto za sve i kod nas i svuda u svetu. Za dobro obavljen posao važna je kominikacija sa svima i u bolnici i van njenih okvira. Ako ima previše pacijenata u Urgentnom centru, onda oni po vodećem protokolu koji postoje mogu u druge bolnice, što zavisi da li su kovid ili nisu kovid. I treći nivo komunikacije je sa svim ostalim bolnicama u Srbiji. Mi imamo i tu komunikaciju za pacijente koje oni ne mogu da zbrinu, te ih najave i mi ih dočekamo spremni. Ako imate dobru saradnju, jasnu komunikaciju, plan, vi prevazilazite mnoge prepreke, timski rad je neophodan i značajan – objašnjava dr Arsenijević.

– Mi ne gledamo samo testove, nego posmatramo celu kliničku sliku, pokušamo da izvučemo maksimum podataka o njegovom kretanju do momentu dolaska kod nas. Ima čitav niz bolesti u hirurgiji koje prati temperatura, zato je potrebno šire sagledavanje jer je jako, jako važno dobro sagledati sve aspekte i izvući precizan podatak gde taj pacijent treba dalje da leži sa kovid ili ne kovid pacijentima. To je pod stalnim monitoringom timskih iskusnih lekara i mi to uspešno rešavamo – dodaje lekar.

I dok se medicinari danonoćno bore da spasu svačiji život, dok se traži „krevet više“, mnogi su pre nekoliko dana obilazili tržne centre i butike kako bi kupili robu po nešto sniženoj ceni praveći velike gužve. Takva slika zabeležena je štrom Srbije.

Izvor Blic

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More