Đerlek objasnio kada se očekuje vrh trećeg talasa korone u Srbiji i masovna vakcinacija

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/mn
153

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da se očekuje da pik trećeg talasa u Srbiji bude dostignut u periodu od 15. do 20. decembra i da će nakon toga početi situacija da se smiruje, a posebno u Beogradu.

Na pitanje novinara šta će biti preduzeto po pitanju redova ispred kovid ambulanti, Ðerlek kaže da je u Beogradu već počeo da opada broj obolelih i da su obezbeđeni šatori i grejna tela za ljude koji čekaju.

Kaže da je pre samo sedam do 10 dana u Beogradu bilo više od 50 odsto zaraženih od ukupnog broja, dok je sada to smanjeno za 20 odsto.

Imamo u Beogradu oko 2.000 novozaraženih, što pedstavlja zaravnjenje krive, dodao je on.

Ðerlek navodi da neće padati broj novoobolelih u celoj Srbiji istovremeno i da će se to prvo dogoditi u Beogradu, a tek onda u drugim delovima pošto se iz Beograda zaraza prelila na druge delove zemlje.

Dodao je da je u Srbiji septembar bio miran, pa se isto tako korona prelila iz zemalja u regionu kod nas, zbog migracije ljudi, studenata iz Crne Gore i Republike Srpske, poslovnih ljudi…

“Nemoguće je da budemo izolovano ostrvo, ako kod ostalih u regionu gori situacija”, poručio je on.

Ðerlek ističe da treba uspostaviti što bolju kontrolu da se nove mere i poštuju i apeluje na građane da pomognu u ovom teškom trenutku tako što će poštovati sve mere.

Đerlek: Građani Srbije neće primiti vakcinu koja nije bezbedna

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da se masovna vakcinacija u Srbiji očekuje u prvom kvartalu 2021, a da će do kraja 2020. godine stići određena količina vakcina, koja će biti namenjena zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci.

On je na konferenciji za novinare najavio da se 350.000 doza vakcina očekuje do marta sledeće godine i istakao da se neće dozvoliti da građani Srbije prime vakcinu koju ne odobri Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja nije bezbedna i efikasna.

Ðerlek je objasnio i da bi posle otprilike sedam dana od primljene druge doze vakcine mogli da budemo sigurni da smo bezbedni od inficiranja korona virusom.

“Ali, i pored masovne vakcinacije, moramo biti oprezni, jer će se pojavljivati sporadični slučajevi kovida 19”, napomenuo je Ðerlek na pres konferenciji.

On je dodao da je vakcina, do koje se došlo u rekordnom roku, biti od izuzetnog značaja u teškoj brobi protiv korona virusa.

Na pitanje kako će prve vakcine stići do kraja godine, kada nijedna još nije ispitana kod nas, Ðerlek je podsetio da je juče stiglo 20 doza ruske vakcine Sputnjik, a da će Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) ovih dana izvršiti ispitivanje.

“Neće se dozvoliti da građani Srbije prime vakcinu koju ne otodbri ALIMS, koja nije bezbedna i efikasna vakcina”, rekao je Ðerlek i dodao da će sve vakcine koje budu odobrene biti besplatne za sve građane.

On je dodao da ALIMS ima zakonski rok od četiri meseca da odgovori na zahteve.

“Oni će učiniti sve da daju mišljenje i ranije, ali nikako na uštrb bezbednosti pacijenata, već imajući u vidu da nam je svaki dan važan za vakcinu, jer je prokuženost 20 odsto, pa se kolektivni imunitet može steći jedino imunizacijom. Zato je važno da je što pre dobijemo”, rekao je Ðerlek.

Podsetio je i da je Fajzer predao dokumentaciju za odobrenje vakcine.

“Ovih dana će nadležni, užurbano, ali stručno i precizno, makar u tri smene, da proveravaju dokumentaciju. Zato sam rekao da će do kraja godine doći prve količine, ne neke velike, dok će 350.000 doza doći do marta sledeće godine”, rekao je Ðerlek.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More