Nemačka oživljava fonetsku abecedu i uklanja reči koje su dodali nacisti

foto: Youtube Printscreen
119

Nemačka će “oživeti” svoju fonetsku abecedu kako bi uklonila reči koje su dodali nacisti, piše BBC.

Pre nacističke diktature u fonetskoj abecedi su se koristila neka jevrejska imena – poput „D za Davida“, „N za Natana“ i „Z za Zahariju“.

Ali nacisti su ih zamenili Dorom, Severnim polom (Nordpol na nemačkom) i cepelinom i njihova upotreba se od tada nastavlja, a da većina Nemaca nije bila svesna nihovog antisemitskog porekla.

Stručnjaci rade na novim terminima, koji će biti predstavljeni javnosti i usvojeni 2022. godine.

Inicijativa je potekla od Mihaela Bluma, zaduženog za borbu protiv antisemitizma u državi Baden-Virtemberg, iza koga stoji Centralno veće Jevreja u Nemačkoj.

Posao smišljanja novih termina za problematična pisma sada je u rukama Nemačkog instituta za standardizaciju (DIN).

Često korišćeni ekvivalent u Velikoj Britaniji je fonetska abeceda NATO-a, sa terminima kao što su „F za fokstrot, T za tango“. Ali mnogi govornici engleskog jezika na telefonu koriste i izraze poput „D za Denisa, S za šećer“.

Da bi se sačuvalo sećanje na antisemitsku listu, ona će biti predstavljena kao dodatak novoj listi koja će biti stavljena na javnu raspravu sledeće godine. Nakon te rasprave, nova nemačka lista treba da bude usvojena krajem 2022. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More