U Austriji prvog dana masovnog testiranja otkriveni asimptomatski slučajevi, evo i koliko

(AP Photo/Ronald Zak)
2,044

Masovno testiranje građana, koje je juče počelo u austrijskim pokrajinama Beča, Tirol i Forarlberg, prvog dana sprovođenja akcije otkrilo je više od 500 asimptomatskih zaraženih korona virusom.

U Beču je, prvog dana masovnog testiranja, koje će trajati do 13.decembra, ustanovljeno 112 infekcija korona virusom, što je, prema saopštenju nadležnih vlasti 0,5 odsto testiranih.

Detaljnije brojke vlasti Beča još nisu objavile.

Na drugoj strani u Tirolu prvog dana testirano je 76.197 osoba, što je 11,1 odsto osoba koje imaju pravo na testiranje, a to su punoletne osobe.

Među njima je bilo 202 pozitivna antigentesta, što je oko 0,3 odsto od ukupnog broja testiranih.

U Forarlbergu je prvog dana testirano 52.142 osobe od kojih je 192 bilo pozitivno, što je udeo od 0,37 odsto.

Sve pozitivno testirane osobe su potom poslate na PCR test kako bi se rezultat potvrdio.

Naime antigen test, koji se primenjuje u masovnom testiranju, ima veliku stopu greške, pa bi do 50 odsto pozitivno testiranih na PCR testu moglo ipak biti negativni.

I pord te velike stope greške lekari smatraju da je veoma korisno masovno testiranje jer se time, kao što to namerava vlada, može prekinuti lanac infekcije otkrivanjem i izolovanjem asimptomatsko obolelih.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je zadovoljstvo tokom masovnog testiranja, i pored IT problema do kojih je došlo.

On je ukazao da bi dobro učešće bilo ako bi se najmanje jedna trećina stanovništva testirala kroz ovu akciju.

Počelo masovno testiranje u Austriji, “pao sistem” pa proradili papir i olovka

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More