Junak iz stripa brani ljudska prava u UN

Foto: Wikipedia
431

BRISEL – U UN je za branioca ljudskih prava izabran junak francusko-belgijskog stripa Spiru, preneo je portal „Fokus na Belgiju“.

Simpatični lik Spiru biće portparol kampanje zaštite ljudskih prava kroz razne izložbe (Spirou Rights) na kojoj treba da se istakne važnost Univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima u svakodnevnom životu.

Strip „Spiru i Fantazio“ je prvi put objavljen 1938. u humorištičkom nedeljniku Žurnal de Spiru (Journal de Spirou).

Ubrzo je postao jedan od najpopularnijih francusko-belgijskih stripova i smatra se klasikom kao što su Asteriks, Talični Tom ili štrumpfovi.

Strip, kreacija umetnika Robera Veltera i Andrea Frankena, prikazuje dva simpatična reportera koji idu u avanture zajedno s vevericom Spip.

Spiru i Fantazio se suočavaju s raznim situacijama kao što su gangsteri, dikatori i čudni mudraci, a sve je smišljeno s humorom i sa dozom naučne fantastike.

Prošle godine su titulu branioca ljudskih prava imali junaci crtanog filma „Štrumpfovi“, preneo je portal Fokus na Belgiju.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More