Detalji novih mogućih mera za NAŠE U SVETU: I KARANTIN i NEGATIVAN PCR TEST za sve koji dolaze u Srbiju?!

Foto: PrintScreen/AMSS
3,097

Naši građani koji žive u inostranstvu, ali i svi oni koji uoči praznika budu planirali dolazak u Srbiju, moraće da poseduju negativan PCR test da bi mogli da uđu u našu zemlju. Osim toga, za sve koji dolaze biće obavezan i karantin, odnosno mera obavezne kućne samoizolacije, mere su o kojima će se raspravljati na sledećoj sednici Kriznog štaba, saznaje “Blic”.

Kako saznajemo, prva sledeća sednica Kriznog štaba trebalo bi da bude održana već u ponedeljak, jer postojeće mere prestaju da važe u utorak, 15. decembra.

– Na osnovu analize epidemiološke situacije odlučiće se da li će mere biti pooštrene – kaže naš izvor blizak Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa.

Obavezan PCR ne strariji od 48 sati i karantin, odnosno obavezna kućna samoizolacija, kako saznajemo, gotovo su izvesne mere koje će se primenjivati vrlo brzo, s obizom na to da se uvode zbog predstojećih praznika, kada se očekuje da veliki broj naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu dođe u Srbiju.

– Osim PCR testa biće obavezan i karantin za sve koji dolaze, čak i za one koji imaju negativan PCR jer su u tih 48 h mogli da se zaraze. To primenjuju mnoge EU države – kaže naš izvor.

Karantin 5 dana

Karantin će trajati 5 dana, a moći će da ga napuste ukoliko u tom periodu ne razviju simptome korona virusa.

Prema rečima našeg izvora, moguće da će pojedini biti oslobođeni mere karantina. To vi važilo za one građane koji dolaze zemalja sa niskm stopom aktivnih slučajeva, poput Finske i Estonije.

Slične mere za ulazak u zemlju postoje i u mnogim drugim državama, a gotovo identične su na snazi u Nemačkoj i nekim američkim državama.

Ono što već postoji to je mera zdravstvenog nadzora, koje je uvedena letos, kada je veliki broj naših građana nakon drugog talasa epidemije, otputovao na letovanje uglavnom u okolne zemlje.

Podsećamo, kako smo već pisali, postojeće mere, da se većina lokala zatvara u 17 časova, verovatno će ostati da važe do kraja godine. Detaljno o tome o čemu se danas raspravljalo na Kriznom štabu, pročitajte na ovom linku.

Članovi Kriznog štaba su jutros u 8 održali sednicu, ali na njoj nije doneta nijedna nova mera iako je danima unazad najavljivano da će se to desiti. Naime, kako saznajemo, odlučeno je da se Krizni štab ponovo sastane u ponedeljak, odnoso nakon vikenda, kako bi se sagledali efekti postojećih mera.

Sednica je trajala sat i po vrmena, a nakon nje, učesnici nisu davali izjave ze medije.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More