Francuzi objavili film o Beogradu iz 1922: Ovi prizori će vam ugrejati SRCA! (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube Eye Filmmuseum
101

Postoji puno fotografija starog Beograda, ali ne onoliko koliko bi trebalo da ih bude, koliko ima onovremenih slika nekih drugih, bogatijih gradova.

Filmski snimci još su ređi; mada i fotografija i snimaka starog Beograda sasvim sigurno po privatnim arhivama i državnim arhivima širom sveta ima daleko više nego što smo svesni, zakopani su i čekaju da budu otkriveni, prenosi “Telegraf”.

Ne znamo za njih, pa ne znamo ni šta propuštamo. Zbog toga je uvek praznik za oči i melem za dušu kada se pojavi nešto poput ovoga što vam predstavljamo danas.

A donosimo vam francuski kratki film (koji je verovatno u formi filmskih novosti prikazivan u tamošnjim bioskopima) koji je nekako uspeo da nađe put do holandskog nacionalnog filmskog muzeja „Eye”.

Prizor iz francuskog kratkog filma o Beogradu iz 1922. koji je nedavno objavio holandski nacionalni filmski muzej „Eye”.

„Eye” se nalazi u Amsterdamu, a nastao je 2010. spajanjem Filmskog muzeja, Holandskog filma, Filmske banke i Holandskog instituta za filmsko obrazovanje. Ugledna je to institucija na svetskom nivou, čuvena na polju filmske restauracije, istraživanja i edukacije.

Kada budete odgledali ovaj kratki film, shvatićete to i sami. Prizori grada, obični ljudi, svakodnevni život prestonice tada tek stvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca: sve to ushićuje one koji vole Beograd, naročito Beograđane koji su u njemu odrasli i koji su za njega posebno vezani.

Skoro čitav vek je prošao od nastanka ovog filma, i u međuvremenu se mnogo toga se promenilo — za početak, više nećete videti volujsku zapregu na raskrsnici Balkanske sa Admirala Geprata i Gavrila Principa — ali neke stvari su ostale iste — čak neke zgrade na tom raskršću još uvek postoje.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More