Premijerka: Nema smisla da se podvlače „crvene linije“

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC, arhiva
340

OKSFORD – Beograd je spreman za kompromis sa Prištinom, ali je on u ovom trenutku još daleko, kaže premijerka Ana Brnabić i poručuje da ne treba neko sa strane da govori o „crvenim linijama“ pre nego sasluša mogući dogovor dve strane.

Dijalog između Beograda i Prištine je već toliko težak, kompleksan i emotivan da nema smisla da se još dodatno podvlače „crvene linije“.

„Te crvene linije mogu samo da smetaju. Pustite da vidimo da li uopšte možemo da dođemo kao Beograd i Priština do nekog mogućeg dogovora, a onda saslušajte taj dogovor pa onda recite, ovo ne može“, rekla je Brnabić novinarima.

Kaže da je neverovatno da je Beograd spreman da razgovara sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, a da neko odmah sa strane kaže – o ovome ne možete da razgovarate.

„Nemojte vi nama da pričate o čemu možemo, a o čemu ne možemo da razgovaramo. Ovo pitanje je najteže za nas. Mi znamo o čemu možemo, o čemu ne možemo da razgovaramo, nemojte neko drugi da nam stavlja crvene linije na to“, poručila je premijerka.

Ona je dodala da u ovom trenutku ne postoji nikakav konkretan plan sa kojima bi građani Srbije mogli da se upoznaju i ponovila da Srbija jeste spremna za kompromis i da želi da vidi da li je i prištinska strana spremna na to.

„U ovom trenutku nemamo konkretan dokument na stolu, razmišljamo o tome da li možemo da dođemo do nekog kompromisa. Sada smo suviše daleko od toga, ali kada ga bude bilo onda ćemo to predstaviti i građanima Srbije“, rekla je Brnabić.

Moramo, kako kaže, da napustimo pozicije komfora i da vidimo koji je to međuprostor u kome je mogući neki dogovor koji će dovesti do dugoročne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Brnabić kaže da je apsolutno netačno da Brisel, Vašington i svi drugi znaju nešto znaju o tom kompromisu, a da to ne znaju građani Srbije.

„Svi znaju ono što znaju i građani Srbije, da smo spremni na kompromis“, rekla je Brnabić.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More