Otkriće iz SRBIJE koje je odjeknulo SVETOM: Nataša je otkrila “NEBESKE AUTO-PUTEVE” u Sunčevom sistemu! (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube/TV Brainz
623

Nataša Todorović, naučni saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, objašnjava otkriće do kojeg je došla, a koje je odjeknulo u svim svetskim medijima

– Nebeski autoput je naziv koji je smišljen kako bismo približili ljudima o čemu se radi. Pravi naziv bi bio “nestabilne mnogostrukosti koje su šestodimenzione”. U stvari, radi se o rutama, gravitacionim koridorima, koji nastaju usled interakcije planeta i raznih drugih objekata u Sunčevom sistemu. Kada se sudaraju gravitacije različitih planeta, nastaju ti koridori, a zahvaljujući njima moguće je brzo kretanje kroz Sunčev sistem -, rekla je Nataša.

Dug put do konačnih rezultata i objavljivanja naučnog rada uz pomoć dvojice kolega zapravo je započeo 2017. godine, kada je Nataša istražujući u opservatoriji radila na mapiranju Sunčevog sistema i došla do rezultata koji su joj do tada bili nepoznati.

– I ranije su ti autoputevi bili poznati. Od pre 20 godina koriste se za neke svemirske letelice, međutim, mi smo sada otkrili da se oni prostiru duž celog Sunčevog sistema. Uočili smo kako se oni prostiru od Jupitera do planete Neptun. Ranije su bili poznati samo delići u okolini planeta. Sada je obuhvaćena cela slika tih puteva, oni su brži i došli smo do proračuna da, bez goriva, brod, kometa ili nešto drugo stiže od Jupitera do Neptuna za manje od 10 godina. Do sada su za tu razdaljinu, od milijardu kilometara, bile potrebne stotine hiljada godina – ističe naučnica za “Blic”.

Dodaje da je važnost ovog otkrića u tome što pruža uvid u poreklo asteroida i kometa. Zatim, kretanje novootkrivenim putevima iziskuje manje resursa, zbog brzine kojom je moguće kretati se njima.

– Postoji teorija da su asteroidi doneli vodu na Zemlju, to bi moglo biti rasvetljeno. Sa druge strane, omogućene su ogromne uštede za ljude koji bi hteli da šalju sonde u svemir, jer im ne treba nikakav pogon. Mogu da se kreću tim putevima kao list nošen vetrom – objašnjava Todorović.

Ove koridore Nataša izučava već deset godina, pa je, kako kaže, “igrajući se” tim putevima i parametrima vezanim za njih došla do otkrića. Zbog drugih obaveza i nepredviđenih okolnosti, ono je ostalo u tajnosti sve do prošle godine, kada je nastavila istraživanje i obratila se kolegi Aronu Rozengrinu koji je sada angažovan na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu.

– On je bio neko vreme u Beogradu, gde sam ga i upoznala i pitala sam ga da mi pomogne da napišem rad. Pristao je, ali nakon što proveri moje rezultate, pa je angažovao svog studenta Di Vua, poreklom iz Kine. Zatim smo se zajedno, sa velikim brojem metoda, upustili u proveravanje rezultata i svaki put su potvrđeni. Objavljivanju rada prethodila je stroga recenzija petorice svetskih naučnika koji se time bave i trajala je mesecima. I tokom tih meseci bilo je sporednih rezultata, kao što je mogućnost da se tela sudare na tim auto-putevima, ali i da se njima može stići do drugih planeta – zaključuje naučnica.

O važnosti ovog otkrića govori i činjenica da originalan rad ima 30.000 pregleda, što je u odnosu na 1.000, koliko u proseku imaju drugi naučni radovi iz ove oblasti, velika razlika. Upravo zato su ga pojedini mediji nazvali “otkrićem godine”.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More