„Sa Oliverom je izgubljeno i pravo na govor“ (VIDEO)

FOTO: Printscreen/Youtube/RTV KIM
525

U Medija centru u Čaglavici održana je konferencija za novinare na temu „Godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića i srpska i politčka scena na Kosovu nakon tog ubistva“.

„Ubistvo Olivera Ivanovića je nenadoknadivi gubitak za kosovske Srbe. Od tog momenta svi napori su postali manje značajni“, smatra predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić.

„Pored Olivera izgubili smo i pravo na govor, pravo na korišćenje slobodnog mišljenja, pravo na izražavanje i to je još jedan od onih negativnih odjeka koje je proizvelo samo ubistvo Olivera Ivanovića. Svi smo složni da je ubistvo bilo apsolutno političko, i to ubistvo je dovelo do toga da glas kosovsih Srba bude na mnogo nižem nivou, i mnogo neorganizovaniji nego što je ranije bio“, kazao je Rašić.

Nenad Rašić FOTO: Printscreen/Youtube/RTV KIM

Rašić je dodao da ceo politički život kosovskih Srba zavisi od toga da li će ubice i nalogodavci Olivera Ivanovića biti pronađeni.

Potpredsednica GI-SDP Ksenija Božović je podsetila šta se sve izdešavalo od dana kada je ubijen predsednik te stranke, Oliver Ivanović, do današnjeg dana.

„Maksimalno smo učestvovali po pitanju svega kada govorimo o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, kad god smo bili pozvani. Sekretarica Olivera Ivanovića je pet puta saslušavana od istražnih organa Kosova i Srbije, ja sam četiri puta saslušavana od istih istražnih organa. Svi članovi SDP-a su uvek bili dostupni, sa jednim jedinim ciljem, da pomognemo da se ubica što pre pronađe. Međutim, do dana današnjeg, nemamo ni nalogodavca ni onog ko je ubio Olivera Ivanovića“.

Božovićeva je pozvala sve međunarodne organizacije da im pruže podršku, jer je, kako je kazala „danas Oliver, a sutra može biti bilo ko od nas“.

Ksenija Božović FOTO: Printscreen/Youtube/RTV KIM

„Nažalost, 16. januara (prošle godine) su ubili najboljeg među nama, i to je veliki gubitak za porodicu, prijatelje, srpsku zajednicu, pa i za sve građane Kosova. Ono što i ja osećam, kao deo neke odgovornosti, kada je u pitanju istraga nakon ubistva, je ta da smo tada možda mogli više i glasnije da se čujemo vezano za taj zločin“, kazao je predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović.

On je podsetio i na prethodne slučajeve koji nisu rešeni, kao što su ubistvo Dimitrija Janićijevića i ranjavanje Petra Miletića.

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović kaže da se godinu dana nakon smrti Olivera Ivanovića sve više čini ispravnim ono što je on radio i govorio.

„U atmosferi straha i terora živi srpski narod na Kosovu, ali i srpski politički predstavnici, među njima je bio i Oliver Ivanović. Njemu je pre ubistva uskraćena soboda, on je tri godine bio u kosovskom zatvoru, nakon toga mu je zapaljen automobil u severnom delu Kosovske Mitrovice, emisije koje je Oliver organizovao i u kojima je gostovao bile su sprečavane“, podsetio je Jablanović.

Aleksandar Jablanović FOTO: Printscreen/Youtube/RTV KIM

Ni godinu dana nakon ubistva lidera GI-SDP istraga nije dala adekvatne rezultate.

„Deluje kao da se istraga s namerom razvlači“, smatra Rašić.

„Ta nesaradnja između Beograda i Prištine apsolutno pokazuje da u tom procesu nekome odgovara da se ta istraga razvlači. Obe strane tvrde da je to u suštinskom i najznačajnijem interesu za demokratiju, prava Srba… a ni jedni, ni drugi, ne šalju međusobno ni najobičnije dopise sa informacijama“, kazao je Rašić.

„Odgovornost za ubistvo Olivera Ivanovića imaju i kosovski organi, i Beograd i međunarodna zajedica iz razloga što je pre ubistva, lično Oliver obavesto sve nadležne institucije, u Prištini, Beogradu i međunarodne institucije o svim vidovima pritisaka, koji je imao on, članovi njegove porodice i njegovi sardnici, čak je pojedine stvari i dokumentovao. Niko to nije shvatio ozbiljno, i niko mu nije ponudo određeni vid zaštite, i 16. januara je Oliver ubijen“, podsetila je Božovićeva.

Slobodan Petrović FOTO: Printscreen/Youtube/RTV KIM

Petrović je izrazio zabrinutost zbog nerešavanja ovog slučaja, i napomenuo da svako može biti sledeća meta.
„Nerešavanje ovog zločina i pronalaženja nalogodavaca ili nalogodavca, može da doprinse do novog, sličnog ili goreg, događaja. Ja bih dodao da apsolutno nemam dilemu da će neko biti ubijen, samo ne znamo da li je sledeća meta neko od nas“, rekao je Petrović.

Kao osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića uhapšeni su 23. novembra prošle godine u Kosovskoj Mitrovici Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Marko Rošić, koji su i dalje u pritvoru.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ujutru sa šest metaka ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor Radio KIM
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More