Slučaj ikone svetog Nikole poklonjene Lavrovu: Njena vrednost je što je porodična i osveštana (FOTO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Kemal Softic
208

Ikona Svetog Nikole, koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopšteno je iz Kabineta Milorada Dodika.

„Salve izmišljotina i neistina usledile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je reč o ikoni koja je deo kulturne baštine i nacionalno blago, što nigde nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je deo bilo čije kulturne baštine, ali uprkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja“, istakli su iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsedništva BiH, prenosi Srna.


​Iz Kabineta su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrednost, ali njena vrednost se pre svega ogleda u tome što je reč o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato.

„Nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsedništva i političkog rukovodstva Rusije“, poručili su iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Interpol još nije dobio zahtev za proveru ukrajinske ikone

Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH – NCB Interpol Sarajevo do sada nije primila zahtev za postupanje u vezi sa ukrajinskom ikonom, koju je Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Direkcija je nadležna za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, odnosno saradnju putem Interpola i do sada nije službeno primila zahtev za postupanje na zahtev nadležnih tela u BiH, kao i NCB Interpol Kijev u vezi sa ukrajinskom ikonom.

“Ukoliko se zahtev dostavi, Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH – NCB Interpol Sarajevo će u skladu sa svojim nadležnostima postupiti po istom”, rečeno je za Klix.

Iz Direkcije napominju da je od 1947. godine, Generalni sekretarijat Interpol Lion razvio vrlo efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umetnina koja ima za cilj efikasniju razmenu policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara.

Baza je dostupna svim članicama Interpola.

Ukrajina je saopštila da je ikona koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik tokom njegove posete BiH vlasništvo Ukrajine.

“Dodikova” ikona najverovatnije ruska iz serije od 10.000

Višedecenijski kustos Narodnog muzeja u Beogradu Nikola Kusovac smatra da celi sluča joko ikone koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom nedavne posete BiH, poprima obrise političke ujdurme i da je najverovatnije reč o ruskoj ikoni iz 18. veka koja je rađena u seriji od 10.000 primeraka.

” Sva je prilika da će se ispostaviti kako je reč o ruskoj ikoni koja je nastala u 18 veku kada je Kijev bio nesumnjiva prestonica ruskog pravoslavlja. Kijev je matica ruskog pravoslavlja, a ne Moskva. Sve što se “zakuvalo” u pravoslavnoj Rusiji nosi znak Kijev. Čak i da je nastala u Lugansku svi znaju da u tom gradu i danas živi većinsk rusko stanovništvo”, kaže Kusovac za Tanjug.

On ističe da je tržište ruskih ikona jako oslabilo jer je reč o tiražima od po desetak hiljada primeraka ida veruje da će se pokazati da je i ovaj slučaj vezan za jednu od tih ikona koja je legalno kupljena.

Prema njegovim rečima neka ikona iz Luganska, koje se pominje kao mesto nastajanja tog umetničkog predmeta, mogla je na naše prostore da stigne danas, ali i pre 100 ili 200 godina. Mogli su da je donesu ruski emigranti u Beograd nakon Boljševičke revolucije…Imamo mnogo ruskog umetničkog materjala koji je upravo u tom periodu stigao u Srbiju” kaže Kusovac.

Nikola Kusovac naglašava da bi se politička učitavanja ceo slučaj, izbegla da je rađeno po zakonu.

“Postoje službe zaštite kulturnih dobara i carinske službe u Republici Srpskoj. da su one obavljale posao kako valja do ovih ” bedastoća” ne bi došlo. Prvo su morali da utvrde da li je ta ikona kulturno dobro ili nije. Po svemu što smo o ikoni saznali ona nije kulturno dobro. Svakako ta ikona ima okov. Pretpostavljam da je taj okov srebrni jer ako je limeni, ne treba ni gledati tu ikonu. Ako je srebrni on ima punkcije, a na tim punkcijama piše godina proizvodnje i ima majstora koji ju je izveo. Dakle sve je lako utvrdivo bez nagađanja koja prate ceo slučaj od početka” kaže Kusovac i dodaje da bi svaki istinski stručnjak u nekoliko minuta mogao da utvrdi sve ikoni koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu.

Kako kaže u toku je političko mešetarenje i celi slučaj poprima obrise političke ujdurme.

“Struka je morala da zaštiti darivanje tako važnog gosta od političkog mešetarenja. Prvo je ta ikona morala da bude u rukama stručnjaka iz službe za zštitu dobara u Republici Srpskoj i onda ne bi bilo nesporazuma” kazao je Kusovac.

Fotografiju ikone koju je Dodik poklonio0 lavrovu, objavio je Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na tviter, a na njoj se vid crveni voštani pečat na poleđini i otisak “URSR. Narodni komitet za obrazovanje. Ukrnauka. Odeska regionalna komisija”

Na to je reagovala Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i uputila Ministarstvu spoljnih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o poreklu ikone iz Luganska, grada u Ukrajini, a tužilaštvo BiH saopštilo je da je formiralo predmet “slučaj ikona” na osnovu informacije od ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković, aministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da će ikona bicti vraćena darodavcu kako bi se preko Interpola utvrdila njena istorija.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More