Balkanac zarobljen u Engleskoj sa kamiondžijama: Ne znamo kada i kako ćemo se izvući odavde! (FOTO)

(AP Photo/Frank Augstein)
73

Za Božić smo planirali kući, ali više ništa nije sigurno – kaže Denis Veriga, profesionalni vozač iz Hrvatske, koji je još u nedelju ujutro “zapeo” u kolonama kamiona pred Doverom, gradom-lukom u Engleskoj, piše 24sata.

Nas oko 160 vozača sa 160 kamiona uspeli smo da se uguramo u jednu industrijsku zonu iznad grada. Već je policija pokušala da nas protera, ali nismo se dali. Poput sardina smo složeni, ali barem imamo prodavnicu i WC. Ne znamo kada i kako ćemo se odavde izvući – priča Veriga i dodaje kako stalno dobijaju oprečne informacije. Preko jednog vozača komuniciraju s francuskom ambasadom, a s druge strane s policijom koja ih čuva i nadzire. I svako govori svoje.

Navodno Francuzi puštaju vozače u Britaniju, ali ne i iz Britanije. Plove prazni trajekti, ne zna se šta je s testiranjima. U utorak uveče kružila je priča da će vojska podići šatore i svakog vozača testirati pre nego ih puste da nastave put Evrope.

(AP Photo/Frank Augstein)

– Prodali su nam priču da od jutra zovemo londonske ambulante za testiranje da bi nas pustili, ali ništa. Luka je i dalje zatvorena za nas. Zovemo veleposlanstvo, samo tražimo da nam pomognu u testiranju. Platićemo, to uopšte nije problem, ništa ne zahtevamo. Jedino s testom možemo nazad kući – govori Veriga.

Na aerodromu je u sredu ujutro oko sedam hiljada kamiona, a po industrijskim zonama i putevima u Doveru je jutros bilo incidenata – priča on. Ljudi lude, teško im pada cijela situacija, danima čekaju.

– Kada čujete da je u kolonama 900 kamiona to je laž. Toliko ih je samo na malom parkingu luke. U našoj industrijskoj zoni stoji barem 400 kamiona, a u slepoj ulici gde smo se smestili, 160 – objašnjava i dodaje kako je svaki komadić puta zauzet, od trotoara preko kružnog toka do puta, a i njih su policajci pokušali da usmere na aerodrom Manston gde smeštaju vozače da bi oslobodili saobraćajnice.

(AP Photo/Frank Augstein)

Veriga je iz Nemačke došao u London i spremao se za put kući kada je čuo da neće moći da pređe granicu. Od nedelje u osam ujutro čeka prelazak, a jedina olakšavajuća okolnost je što nije sam već je u dvojnoj posadi pa je s njim i supruga.Balkanac zarobljen u Engleskoj: Kamiondžije pucaju po šavovima planirali smo kući za BOŽIĆ!

– Maltletiraju nas već više od dva dana, vozači su počeli da trube, pale kamione, pucaju po šavovima – priča sagovornik 24sata.

Kaže kako je imao sreće jer nije ni gladan ni žedan, ali zna kolege koji su zaglavljeni na drumu.

– Poslepodne su im podelili pola litre vode, kolačić i lepinju. Na sto kamiona postavili su jedan toalet, katastrofa – tvrdi on.

Kamionima će trebati nekoliko dana da pređu kanal

Nakon dogovora Londona i Pariza o prelasku granice uz negativan test na kovid-19, hiljadama kamiona će biti potrebno “nekoliko dana” da iz luke u Doveru pređu Lamanš, objavila je u sredu britanska vlada.

– Trebaće nam nekoliko dana da se izvučemo iz ove situacije – rekao je britanski ministar za lokalnu samoupravu i stanovanje Robert Dženrik za Sky News.

Iz kancelarije premijera Francuske soapšteno je da će se francuskim i evropskim državljanima omogućiti ulazak u Francusku uz negativan test na kovid-19 koji nije stariji od 72 sata, dok će Britanci i državljani trećih zemalja smeti da uđu ako imaju valjan poslovni ili nekakav drugi razlog, uz negativan test.

Prema rečima ministra Dženrika, u utorak uveče je u Kentu, na jugoistoku zemlje, zaglavljeno oko 4.000 kamiona, na putu od Londona prema luci stoji oko 800 kamiona, a 3.000 kamiona je blokirano na bivšem aerodromu, gde vozači mogu obaviti obavezna testiranja.

Vozači su besni te su se danas kod Dovera sukobili s policijom, tražeći prelazak u Francusku. Nekoliko hiljada njih, iz brojnih evropskih zemalja, danima su zatočeni u južnoj Engleskoj i mnogi neće stići svojim kućama za Božić.

Vozači koji su zaglavljeni u Engleskoj zbog odluke većine evropskih zemalja da zatvore svoje granice za ljude koji pristižu iz Velike Britanije besni su jer nemaju hrane, vode i primerene sanitarne uslove.

– Situacija je neljudska i jedino što tražimo je rešenje – kazao je jedan vozač iz Španije.

– Mislim i uveren sam da ovo što se sada događa nema nikakve veze s korona virusom, ali ima veze s politikom, odnosno Bregzitom – kazao je drugi vozač.

Vozači trubljenjem i svetlima iskazuju svoje nezadovoljstvo i traže da se ubrza postupak testiranja.

Izvor 24sata
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More