Dodikov kabinet od ambasade UKR traži informacije o ikoni: Njena vrednost je što je porodična i osveštana

Foto: Tviter/ printscreen
194

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pisali su Ambasadi Ukrajine u BiH sa molbom da dostavi relevantne informacije u vezi sa ikonom koju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, prenose mediji u BiH.

U noti u koju je banjalučka Alternativna televizija imala uvid, od Ambasade Ukrajine u BiH je zatraženo da objasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima kao i da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala, ako ih poseduje.

U dopisu se ističe da se, prema saznanjima Kabineta, predmetna ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

“U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajći u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona deo ukrajinske kulturne baštine molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH dostavi što je pre moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom”, kaže se u noti.

To, kako se navodi, uključuje da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona deo “ukrajinske kulturne baštine”, kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.


Traži se i da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu “internet-resursa” i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

“Ukoliko Ambasada Ukrajine poseduje dokaze da je reč o ikoni koja je deo ukrajinske kulturne, verske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otuđena, od koga, kada i gde, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje”, navodi se u noti, prenosi ATV.

U dogovoru sa darodavcem, ruska strana predala je danas Ambasadi BiH u Moskvi ikonu koju je predsedavjući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je iz Ambasade BiH u Moskvi za RTRS.

Njena vrednost je što je porodična i osveštana

Ikona Svetog Nikole, koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopšteno je iz Kabineta Milorada Dodika.

„Salve izmišljotina i neistina usledile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je reč o ikoni koja je deo kulturne baštine i nacionalno blago, što nigde nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je deo bilo čije kulturne baštine, ali uprkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja“, istakli su iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsedništva BiH, prenosi Srna.

​Iz Kabineta su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrednost, ali njena vrednost se pre svega ogleda u tome što je reč o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More