Cveta turizam u Srbiji – evo ko najviše putuje

FOTO: Wikipedia
367

BEOGRAD – Turizam u Srbiji poslednjih godina i te kako puni državnu kasu. Prošle godine prihodi od turizma iznosili su 1,2 miliona evra, dok bi ove godine, procene su nadležnih u resornom ministarstvu, ta suma mogla da bude rekordna – oko 1,4 miliona evra. Samo za prvih osam meseci ove godine ostvaren je rast od 13 odsto, pa se očekuje da se taj trend nastavi do kraja 2018. godine.

– Od početka godine do septembra beležimo 12 odsto više turista u odnosu na isti period 2017. i 13 odsto veći broj ostvarenih noćenja – kaže za „Novosti“ Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu turizma. – Stranci ove godine dolaze u većem broju. Tako je za prvih osam meseci povećan broj inostranih gostiju za 15 odsto, a za 16 odsto je povećan broj noćenja. Očekujemo da će novogodišnji praznici i, nadamo se, dobra zimska sezona taj procenat dodatno uvećati. Tako bismo, možda, zabeležili i rekordan broj stranih turista.

Jedna od vodećih mera koje država sprovodi kako bi razvila domaće destinacije jesu vaučeri, u vrednosti od 5.000 dinara. Oni se dodeljuju građanima Srbije, tačnije određenim kategorijama, kako bi odmor proveli negde u našoj zemlji. Ove godine, država je podelila 100.000 vaučera. U prvi mah, bilo je izdvojeno novca za 80.000, a kako se to brzo podelilo, izdvojena su sredstva za dodatnih 20.000 vaučera.

– Čekamo zakon o budžetu, ali se nadamo da neće biti manje od 80.000 vaučera namenjenih za sledeću godinu – govori Knežević. – Da li će biti sredstava za više, još ne znamo, ali smo i prošle godine sa tom cifrom počeli, pa smo na kraju završili sa 100.000 vaučera. I ove godine na raspolaganju će biti 1.220 kategorisanih objekata, što je 34 odsto veći broj nego prošle godine. Samim tim, raste i broj registrovanih gostiju, ali i legalizovanog smeštaja.

Vaučere, kako su nam rekli u resornom ministarstvu, najviše uzimaju ljudi iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Niša i Leskovca. Da bi ostvarili pravo na vaučer, građani moraju da imaju rezervisan boravak od najmanje pet noćenja, i to u objektu koji je registrovan za subvencije vaučerima. Više od 50 odsto onih koji podnose prijave za vaučere su upravo – penzioneri.

U Srbiji je za devet meseci ove godine registrovano 2.673.397 turista, od čega su 1.326.350 strani gosti, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Najposećenija mesta su Beograd i Novi Sad, ali i banje. Najviše turista beleže Vrnjačka Banja i Sokobanja, od planinskih mesta Zlatibor, Kopaonik, Tara i Mokra Gora.
Od stranih gostiju najviše ih je iz Bosne i Hercegovine, Turske, Nemačke, Bugarske, Hrvatske i Rumunije. U Srbiju je sa Islanda došao 641 gost.

Vaučeri se najviše koriste u banjama. Tako, među njima prednjače Sokobanja, Lukovska banja, Prolom banja, Vrnjačka Banja, Ribarska banja i Gornja Trepča. Domaći gosti na dotirani odmor idu i na Zlatibor i Kopaonik.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More