Ajfelov toranj u mraku (VIDEO)

FOTO: Pixabay
413

PARIZ – Ajfelov toranj je u četvrtak uveče bio je u mraku u znak odavanja pošte ubijenim novinarima povodom Međunarodnog dana borbe za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra.

Ispred Ajfelovog tornja okupili su se članovi francuskog udruženja Reporteri bez granica (RSF) koji su držali plakate s likovima ubijenih novinara, uključujući saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je ubijen u oktobru u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, preneo je RTE.

RSF je saopštio da je ove godine ubijeno 77 ljudi zaposlenih u medijima, među kojima 62 novinara, a da je 337 uhapšeno.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima obeležava se danas, a Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je globalnu kampanju o kraju nekažnjivosti tih zločina kako bi se nadležni i javnost podsetila na zločine koji godinama nisu ni rešeni ni procesurinai.

Nezavisno udruženje novinara Srbije organizovaće u 11 časova u beogradskom Medija centru protestni skup na kojem će biti pročitano javno pismo vlastima u Srbiji kojim se članovi NUNS-a pridružuju medijskim radnicima širom sveta u kampanji „Kraj nekažnjivosti – za UN Konvenciju za zaštitu novinara“.

Po NUNS-ovoj bazi podataka, ove godine su se u Srbiji dogodila 73 napada na novinare, od čega pet fizičkih, 52 pritiska i 16 verbalni pretnji.

Prema podacima IFJ, proteklih šest godina širom sveta ubijeno je 600 novinara, a devet od deset zločina je ostalo nekažnjeno.

IFJ je ocenio da se uprkos brojnim protokolima, smernicama i predlozima, novinari i dalje suočavaju sa svakodnevnim pretnjama – a nekažnjavanje zločina se nastavlja.

„Zbog rasta nasilja i nedostatka volje za suzbijanje nekažnjivosti IFJ je pokrenula kampanju za donošenje međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i drugih medijskih profesionalaca“, naveo je IFJ.

Tu inicijativu IFJ-a podržalo je i Udruženje novinara Srbije, koje je ocenilo da u Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen ili uopšte nije pokrenuta istraga protiv njih.

Povodom 2. novembra zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić izjavio je da je svaki svaki napad na medije i novinare, bilo fizičkim zastrašivanjima, ili političkim i ekonomskim pritiscima, pokušaj ućutkivanja slobode govora i kritičkog duha javnosti, te da su nadležni organi dužni da zaštite ugrožene novinare i obezbede im uslove u kojima će profesionalno i bez straha obavljati svoj posao.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije takođe je osudilo svaki napad, pritisak, nasilje i svaki drugi način ugrožavanja bezbednosti predstavnika medija.

Medijska udruženja traže da se razreše svi slučajevi napada na novinare i rasvetle ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More