Pomen patrijarhu IRINEJU u hramu Svetog Save: Da se sačuva JEDINSTVO SRBA! (FOTO)

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
77

U Hramu Svetog Save na Vračaru u toku je Saborna sveta liturgija na četrdeseti dan od upokojenja patrijarha srpskog Irineja, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najpre položio venac na grob preminulog patrijarha Irineja u kripti Hrama Svetog Save.

Nakon svete liturgije biće služen parastos.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Liturgiju služi čuvar upražnjenog patrijarškog trona i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje ostalih arhijereja

Liturgiji takođe prisustvuju ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije Nikola Selaković i Aleksandar Vulin, direktor BIA Bratislav Gašić, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, te princ Filip Karađorđević sa suprugom.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Hrizostom: Duhovna pouka Irineja da čuvamo jedinstvo Srba

Mitropolit dabrobosanski i čuvar upražnjenog patrijarškog trona Hrizostom kazao je, u besedi na četrdesetodnevnom pomenu pokojnom patrijarhu Irineju, u Hramu Svetog Save, da je najvažnije što pamtimo kod Irineja mudro upravljanje Svetosavskom crkvom u teško vreme ispunjeno mnogim iskušenjima.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

“Duhovna pouka i poruka pokojnog patrijarha jeste da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu. Naše Kosovo i Metohiju u jedinstvu sa Srbijom, a Republiku Srpsku nikad da ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost onima koji bi da joj naude”, rekao je Hrizostom obraćajući se na kraju Svete saborne liturgije na 40. dan upokojenja patrijarha Irineja.

Hrizostom je dodao da je od danas, počivši patrijarh u “carstvu Božjem svih prethodnih patrijarha srpskih i Srba svetitelja do Svetog Save”.

Irinej je, prema rečima Hrizostoma, nastojao da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

“Zahvaljujemo mu za sve što je učinio za slavu Božju i sreću srpskog naroda. Veliki trud je učinio za završetak Hrama Svetog Save. Za vreme svog 10-godišnjeg služenja, neumorno je žurio da stigne svuda, bez odmaranja je putovao na daleke destinacije, u Australiju, Ameriku, Kanadu da bude sa svojim srpskim narodom”, istakao je, između ostalog, Hrizostom.

Nakon Svete liturgije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, služen je četrdesetodnevni parastos pokojnom patrijarhu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More