Austrijanci traže zatvaranje nuklearke Krško, zemljotres u Hrvatskoj ponovo pokrenuo to pitanje

Foto: Youtube printscreen DUZSVideo
319

Snažan zemljotres koji je juče pogodio Hrvatsku novi je povod austrijskim političarima da zatraže zatvaranje nuklearne elektrane Krško u Sloveniji.

“Ovo postojenje iz 1981. godine je projektivano da radi najviše 40 godina. Zbog toga mora najkasnije 2023. godine da se obustavi njegov rad. Ne smemo gledati skrštenih ruku produženju rada”, poručuje sekretar za ekologiju pokrajine Štajerske Usrula Lakner.

Kaže i da je aktuelni zemljotres pokazao još jednom potrebu da se ugasi nuklearka.

I pored brojnih razgovora i zahteva Austrije, Slovenija nije do sada želela da “isključi” Krško.

“Bili smo svedoci stravičnih slika iz Černobilja, ali i Fukušime. Zato se nadamo da će odgovorni u susednoj Sloveniji odustati od svojih namera produženja rada Kršku”, podvukla je ona.

I Zeleni Štajerske podržavaju ovaj stav i ocenjuju da zastarela nuklearka u susedstvu nema budućnost.

“Planirano prodiženje rada do 2043. godine je neprihvatljiv rizik”, naglasila je šefica poslaničkog kluba Zelenih Sandra Krautvašl.

Ona je istakla da do sada nije nijedna nuklearka toliko dugo radila, a Krško već danas ima velike nedostatke.

“Učestalost potreba su dovoljan povod da se reaktor jednom zauvek ugasi. Posebno zbog činjenice da se ovaj zemljotres mogao jasno osetiti i kod nuklearke Krško i samo je pitanje vremena kada će nastati šteta na njoj”, poručuje šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u Štajerskoj Mario Kunasek.

Nisu utvrđena oštećenja na postrojenju nuklearke Krško

Posle jučerašnjeg zemljotresa u Hrvatskoj nisu utvrđena nikakva oštećenja na postrojenju nuklearne elektrane Krško i nije bilo uticaja na okolinu, izjavio je Stane Rožman, direktor te nuklearke u kojoj je zaustavljen rad posle zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku, prenosi Index.

“Trenutno je nuklearka u sigurnosnom prekidu. Očekuje se da će uskoro opet početi normalno da radi”, rekao je juče Rožman za regionalnu televiziju N1.

Rožman navodi da su juče sigurnosni sistemi naložili da se nukelarka zaustavi.

“To se ne događa kod svakog potresa. Nuklearka je projektovana za najsnažnije potrese, a ovaj današnji daleko je ispod onog nivoa za koliko stepeni je projektovana”, naveo je sinoć direktor nuklearke Krško.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More