Nemci u strahu: Bez VAKCINE nema bioskopa, kafića ili aviona!

Foto: Tanjug (Sholten Singer/The Herald-Dispatch via AP)
461

U Nemačkoj se vodi žustra debata o tome da li ljudi sa imunitetom protiv korone treba da uživaju više prava, odnosno da trpe manje ograničenja? Mnogi strahuju od podele društva na vakcinisane i nevakcinisane.

U nemačkim medijima i u redovima političara trenutno je glasna kritika politike suzbijanja pandemije, piše “DW”.

Foto: Tanjug (Sholten Singer/The Herald-Dispatch via AP)

„Nemačka je prošlog proleća bila neka vrsta šampiona u borbi protiv pandemije“, kaže za DW Janoš Damen, političar Zelenih i član zdravstvenog odbora Bundestaga i dodaje da je prednost izgubljena i da zemlja sada zaostaje.

Trenutno se kritika odnosi na nezgrapan početak masovne vakcinacije. U nekim mestima, kao što je Berlin, ima mnogo manje doza vakcine nego što je obećano. Nije jasno ni kada će biti vakcinisani svi koji to žele.

Uporedo sa tim vodi se debata, koja, ako to formulišemo pozitivno, seže daleko u budućnost. Kakav će biti odnos prema ljudima koji su imunizovani? Da li će oni živeti normalnije od onih koji još nisu vakcinisani?

Da li će društvo da se podeli na dve klase?

Stalna komisija za vakcinu pri nemačkom Ministarstvu zdravlja daje preporuke za vakcinaciju u celoj Nemačkoj. Predsednik te Komisije, Tomas Mertens, kaže za DW da bi o privilegijama vakcinisanih osoba trebalo povesti javnu debatu.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Sohn)

„Kada vakcina bude svima na raspolaganju, lično smatram bi ‘privilegijie’ bile zamislive u privatnim sferama, na primer u restoranima, bioskopima, na koncertima i u avionima. Privilegije ne bi trebalo da postoje za ‘osnovne stvari’, dakle u bolnicama, gradskim institucijama i javnom prevozu“, kaže Mertens.

Delovi nemačke Vlade i neki poslanici Bundestaga misle drugačije. Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ne želi privilegije za vakcinisane osobe.

Neki poslanici se čak zalažu da se takve privilegije zakonski zabrane. Johanes Fehner, socijaldemokratski pravni ekspert u Bundestagu, rekao je za dnevni list Velt: „Poslanički klub nemačkih Socijaldemokrata preispituje zakonske mere kojima bi se sprečilo da privatna ekonomija nejednako tretira vakcinisane i nevakcinisane osobe.“

Foto: Tanjug(AP Photo/Markus Schreiber)

Ministar zdravlja Jens Špan priznaje da je i sam neodlučan u odgovoru na to pitanje i smatra da ne bi trebalo previše toga regulisati. Upravo je on još na proleće pokrenuo sličnu debatu.

„Preterano žustra debata“

Prvi talas pandemije: iz Ministarstva zdravlja je rečeno da postoji ideja o takozvanoj potvrdi o imunosti. U javnosti to nije dobro primljeno. Ministar zdravlja Jens Špan je stoga odlučio da sazove Etički savet koji okuplja 24 vrhunska naučnika. Posle dugih razmatranja, rezultat je stigao u septembru i nije bio jednoznačan.

Polovina članova saveta smatra da je potvrda o imunosti zamisliva, kada bude jasno koliko dugo je neko imun, i to u „određenim slučajevima koji se moraju regulisati zakonom“. Druga polovina je odbila mogućnost takve iskaznice i to ne samo „zbog naučne neizvesnosti, već i zbog etičkih i praktičnih razloga“. Naveli su primer da bi se ljudima mogao onemogućiti pristup obrazovnim ustanovama.

Predsednica Etičkog saveta Alena Buks je za DW rekla da privilegije za vakcinisane osobe trenutno ne bi bile svrsishodne, nazivajući celu debatu „previše žustrom“. Naposletku, kaže ona, zemlja se suočava sa strogim merama zaključavanja usred snažnog pandemijskog talasa, pa bi se trebalo usredotočiti na ono što povezuje ljude.

Vakcinisani i ipak zarazni?

Svejedno da li se radi o potvrdi koja dokazuje imunitet ili da je neko vakcinisan, u oba slučaja je smisao – garancija da ta osoba nije zarazna. A upravu tu još uvek vlada nesigurnost. „Još uvek nije rešeno najvažnije pitanje: da li se neko ko je vakcinisan može zaraziti i postati prenosilac virusa”, kaže Mertens.

Drugim rečima, neko ko nije vakcinisan mogao bi da se zarazi na skupu na kojem su svi prisutni vakcinisani. Ni nemačka Vlada nije znala da navede kada će više znati o ovome. Situacija nije jednostavna, zbog čega mnogi virusolozi, kako kažu za DW, ne žele da učestvuju u trenutnoj raspravi,

Delovi privrede u Nemačkoj su već postali nestrpljivi jer su imali velike gubitke za vreme pandemije. Recimo bavarsko Udruženje hotelijera i ugostitelja priželjkuje ublažavanje mera za vakcinisane osobe.

U drugim zemljama se manje okleva – u Velikoj Britaniji razmišljaju o tehničkim rešenjima koja bi omogućila zabranu ulaska u restorane osobama koje odbijaju da se vakcinišu. U SAD kompanije kao što je IBM već rade na stvaranju digitalne iskaznice o vakcinisanju.

Rusija je objavila da će takvu iskaznicu uvesti od januara. Gradonačelnik Moskve je najavio olakšice u svakodnevnici za vakcinisane osobe. Australijska avionska kompanija Qantas najavila je da će na određenim letovima primati samo vakcinisane putnike.

Namera je da se vakcinacijom u Nemačkoj postigne kolektivni imunitet – to bi značilo povratak normalnom životu. Ali da bi se to postiglo, potrebno je da se vakciniše 60 do 70 odsto stanovništva. Ankete o spremnosti na vakcinisanje govore da bi rezultat mogao biti tesan.

„Postizanje takvog stanja moglo bi trajati mesecima i zavisilo bi od poznatih faktora – od raspoloživih doza vakcine, centara za vakcinaciju i učešća stanovništva u kampanji vakcinacije“, kaže Mertens.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More