Arhitekta iz Srbije Velimir Ljubibratić – čovek koji je ozeleneo Dubai! (FOTO)

Foto: Pixabay
206

Zamislite Dubai.

Zatim iz ove mentalne slike uklonite oblakodere, luksuzne fontane i zlato. Oduzmite i sva veštačka ostrva, jahte i najveće tržne centre na svetu. Dobićete prikaz sa kojim se pre tačno 30 godina susreo Velimir Ljubibratić, pejzažni arhitekta sa Balkana, koji tačno toliko živi u Dubaiju.

“Pesak i nešto malo zelenih površina – to sam jedino zatekao”, kaže Ljubibratić dok me u Dubaiju vodi kroz stari deo grada, Bastakiju.

“Bila je jedna jedina traka za automobile, a svako malo biste morali da čekate na putu, da propustite kamilu.” Bez preterivanja može da se kaže da je on čovek koji je izgradio i ozeleneo Dubai, a sa tim se slaže i šeik Emirata. Za izgradnju ovog dela sveta uručio je srpskom arhitekti nagradu za životno delo.

Kako je 1990. avionom nekadašnje nacionalno avio-kompanije JAT za Novu godinu stizalo prase avionom iz Beograda i to sa jabukom u ustima, kada je prvi put probao espreso u Dubaiju, ali i kada su počele da pristižu investicije iz sveta, priseća se Ljubibratić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dubai (@dubai)


Otkriva i kako izgleda raditi na Burdž Kalifi, najvišoj zgradi na svetu, ali i ko je zaslužan što je jedan čempres iz Dalmacije već 25 godina zelen usred Srednjeg istoka.

“Šta je taj Dubai?”

Velimira je 1990. godina zatekla kao pejzažnog arhitektu u Zavodu za izgradnju u Beogradu.

“Supruga i ja smo želeli da projektujemo, ali smo se u tom trenutku u Beogradu bavili – silnom papirologijom.

“Nismo tako zamišljali projektantski posao”, kaže arhitekta. Malo ko je u Srbiji znao gde tačno treba da ide, kada ga je prijatelj pozvao da radi u Dubaiju.

“Svi su me pitali – gde ti to ideš, šta je taj Dubai?”.

“Kao da se karte sveta u tom periodu nisu ažurirale, niko nije znao ni šta je, a kamoli gde je grad. Znali su najbliže za Kuvajt.”

Dubai je tada imao 300.000 stanovnika, a sada ima tri miliona.

“Nije postojao nijedan semafor u gradu.

“Ceo grad je bio jedan suk, što je zapravo pijaca gde se nabavlja sve što vam je potrebno.

“Danas je malo drugačije, taj pijac je zamenio najveći šoping centar na svetu”, kaže on.

Sa minus sedam su, naravno, sleteli na ‘zimskih’ 25 stepeni u Dubaiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dubai (@dubai)

“Prvi dan kada smo došli, žena i ja smo dobili da radimo projekat pejzažne arhitekture Creek Side Parka – od 100 hektara.

“To je kao 12 beogradskih stadiona Crvene zvezde”, kaže on. Samo na dva mesta u Dubaiju je 1990-ih mogao da se popije kapućino – u jednom pariskom kafeu i u galeriji u koju me Velimir vodi.

“Jedva smo čekali let iz Beograda. Nije bilo ni mobilnog ni interneta. Posada JAT-a bi nam donosila naše novine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dubai (@dubai)

 

“Jedne Nove godine su na avion poslali prase, sa sve jabukom u ustima”, prepričava on. Kaže da je, posle nekoliko godina, više ljudi sa Balkana krenulo za Dubai u potrazi za poslom.

“Koje god da je veselje bilo, Bosanci bi okrenuli prase”. Seća se i jednog jedinog nemačkog paba sa točenim pivom i kobasicama i to je to. Dubai je, kaže, bio miran gradić i nije se mnogo toga dešavalo.

Ovaj deo sveta je bio “skrajnut” jer niko nije ulagao.

“Svi su naravno znali za Tita i Jugoslaviju”, kaže Velimir.

Izvor BBC
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More