Kampanja američke ambasade “Vi ste svet” razljutila Srbiju! Citat junaka, bivšeg oficira nacističkog Gestapoa, naveden kao misao velikog Pekića

Pekić na prvim masovnim demonstracijama protiv režima Slobodana Miloševića, 9. mart 1991. godine Foto: Wikipedia
115

Nedeljama se na televiziji prikazuje spot američke ambasade u kome su neadekvatno upotrebljene rečenice našeg velikog i dragog člana, akademika Borislava Pekića. Istina, to je samo jedan od niza sličnih priloga koji izgleda imaju cilj da nas ubede u ono što odavno znamo da smo i mi svet.

Čudno je da su autori spota tu samosvest, koja nema potrebe za daljim pospešivanjem, prenebregli, rekao je za “Novosti” akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, reagujući na poslednju u nizu reklama američke ambasade u Srbiji “Vi ste svet”, u kojoj je citat jednog od Pekićevih književnih junaka pripisan samom Pekiću.

Назад на маркетиншке теме:

ВИ СТЕ СВЕТ – КАМПАЊА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ

(а помало су и политичке)

Ћутала сам неко време…

Posted by Isidora Smolović on Уторак, 08. децембар 2020.

Naime, u reklami je citat Konrada Rutovskog, junaka iz romana “Kako upokojiti vampira”, bivšeg oficira nacističkog Gestapoa, naveden kao misao velikog Pekića:

“Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, nego kuda idemo.”

Sam Pekić o prošlosti je, međutim, govorio ovako:

“Nemati prošlost je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna… Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo što danas radimo.”

Akademik Kostić dalje u “Novostima” ističe:

“Moj lični i sasvim moguće, subjektivni utisak je izvesna neprijatnost i razočaranje da se radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjivanje onih kojima se upućuje. Štaviše, čini mi se da se radi o istoj priči iz dva dela. Kao svedok pre 20 godina u suštini banalnog i surovog zločina, ‘bombardovanja u ime humanosti’, u sećanje mi dolazi prvi deo te priče, u kome je bilo neophodno stvarati negativan odnos prema onima koji će biti bombardovani. Bilo bi pogrešno pomisliti da negiram ijedan zločin koji su počinili moji etnički zemljaci. U drugom delu, čini mi se, iste priče dobronamerno nam se poručuje da je ‘dosta s tom istorijom’, koja postaje suvišna i ometa nam učešće u geostrateškoj i tržišnoj utakmici”, kaže Kostić i dodaje:

“Ovih dana imao sam zadovoljstvo da naletim na misli Dijega Fuzara (‘Misliti drugačije’) koji smatra da tvrdnje poput ove iz reklame američke ambasade služe da bi se ‘narodi, društva i pojedinci uverili da im ne treba drugi svet osim postojećeg’ (dodao bih, onog koji im nude) i da budu sigurni da ova realnost iscrpljuje sve mogućnosti. Moguće je da sam star, umoran i preosetljiv, ali svakako znam da nisam ni protiv, niti posebno naklonjen bilo kojoj sili koja se naginje nad ovu našu ubogu balkansku šćućurenost! Kao što i nekako odavno znam: nema dobronamernosti i saradnje bez poštovanja”, zaključuje Kostić.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More