Anka Jakšić Erni iz Milvokija stalno pomaže srpski narod u otadžbini! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva
121

Kako se Srbi slože, naši iz Srbije i naši iz Amerike, pokazuje se i bukvalno kako sloga Srbe spasava. To se dogodilo ovih dana, kada je medicinska donacija za Kovid bolnicu u Kragujevcu stigla iz Amerike kao brzi odgovor princeze Katarine Karađorđević, Fondacije Ane i Vlade Divac iz Kalifornije i donatorke, gospođe Anke Jakšić Erne iz Milvokija. Njena lična donacija u vrednosti od 7000 evra sadrži veliku količinu hirurških maski za lice, zaštitne rukavice, lekove (C vitamin i probiotik), četke i metle za održavanje higijene.

Zahvaljujući ovim neophodnim sredstvima, lekari i svi medicinski radnici moći će da nastave da pomažu pacijentima obolelim od korona virusa. U ime darodavke Anke Jakšić Erne i porodične fondacije Divac, Snežana Ana Divac je ovim povodom izjavila:

Foto: Privatna arhiva

“U ovom vremenu punom izazova, sa kakvim se do sada nismo sreli, drago nam je da smo zahvaljujući našoj dugogodišnjoj donatorki iz Amerike, Anki Erne uspeli da obezbedimo ovu neophodnu pomoć. Doprinos naših ljudi iz dijaspore je nemerljiv od samog početka pandemije i zaista se zahvaljujemo svima koji nesebično pomažu da prebrodimo ovu krizu”.

Foto: Privatna arhiva

Anka Jakšić Erene je Beograđanka, intelektualna, srpski aktivista, parohijan crkve Sveti Sava u Milvokiju i filantrop. Diplomirala je na Indijana univerzitetu u Blumingtonu sredinom šezdesetih godina. Radila je decenijama kao profesionalni projektanta za razvojni dizajn. Njen suprug Davide Erne je doktor prava sa doktoratom na čuvenom Harvardu, advokat, specijalista za korupciju i član upravnih odbora u pet multinacionalnih kompanija, uvršenih na listu 500 najvećih na svetu.

Anka Srpkinja i David Amerikanac su svoj humanitarni rad započeli davne 1991. godine kao članovi Kongresa srpskog ujedinjenja. Učestvovali su aktivno u medijskoj borbi Srba i srpskih prijatelja u SAD za istinu i pravdu srpskog naroda, a potom kao darodavci pomoći ugroženim Srbima u Jugoslaviji, a zatim i u Srbiji. Članovi humanitarne Fondacije Ane i Vlade Divac gospođa i gospodin Erne postali su pre šest godina.

Foto: Privatna arhiva

Prvo su bili humanitarci Crkvene narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji, a potom darodavci u svim većim aktivnostima fondacije porodice Divac i fondacije princeze Katarine Karađorđević. Zajedno su organizovali humanitarne akcije širom SAD, a posebno u državi Viskonsin i svom gradu Milvokiju.

U 2018. godini su, između ostalog Anka i David, obezbedili sredstva za 35 stipendija za decu širom Srbije, pomoć za 8 porodica na Kosovu i Metohiji, 2.000 toplih obroka za crkvenu narodnu kuhinju u Beogradu, 167 paketa hrane za ugrožene porodice u Kuršumlijskoj banji, poljoprivrednu mehanizacije, 48 novogodišnjih paketića za svoju decu, obnova 6 kuća za ugrožene porodice na području Kuršumlije i dom samohrane majke Ružice sa troje dece u Laćarku. Ukupan iznos njihove pomoći za 2018. godinu iznosi više od 130.000 američkih dolara.

“ Gospođa Anka Jakšić Erne je poslednjih godina izdvojila više od 3 miliona dolara, kako bi pomogla ljudima koji teško žive. Nesebično je delila i svoje vreme, kada je ljudima u Srbiji bilo najteže. Ponosna je na svoje korene i svoj narod nikada nije zaboravila”, izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Preko nje je Anka Jakšić Erne prošle godine poslala 300.000 dolara iz Amerike za igradnju Pavlinin most sada spaja obale Banjske reke i olakšava život 500 stanovnika sedam sela, povezujući ih sa Kuršumlijskom Banjom. Kada je fondacija porodice vodila akciju 1.000 paketa za više od 2.600 dece I odraslih, dugogodišnja donatorka Anka Jakšić Erne, donirala je više od milion dinara.

Kroz ove i mnoge druge projekte, samo u protekle dve godine, gospođa Anka Jakšić Erne i njen suprug David pružili su pomoć za 389 porodica širom Srbije. Zbog izrazitog humanizma nagrađeni su specijalnom poveljom Fondacije Ana i Vlade Divac.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More