Gujon sa Srbima iz Hrvatske za Badnji dan i Božić

foto: Youtube Printscreen
62

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i narodni poslanik Sanja Lakić, borave danas i sutra u službenoj poseti Osječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj.

Kako je saopšteno, jutros su Gujon i Lakić stigli u Dalj, naselje sa većinskim srpskim stanovištvom, gde su obišli Sabornu crkvu Svetog Dimitrija i razgovarali sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom Heruvimom o stanju srpskog naroda i srpske crkve u Hrvatskoj.
Saborna crkva Svetog Dimitrija je središnja crkva u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, a ujedno i najveći pravoslavni hram u tom delu Hrvatske.

Nakon toga posetili su šestočlanu srpsku porodicu Milanović i baku Milicu Osić u selu Trpinje kako bi zajedno proveli Badnji dan.

“Bilo je dirljivo i potresno pričati sa njima, o odrastanju i životu u ovom delu Hrvatske, o njihovim problemima, ali i nadanjima. U njima sam prepoznao istu snagu i radost života koje krase Srbe sa Kosova i Metohije. Iako žive u teškoj materijalnoj situaciji, oni svojim primerom pokazuju kako možemo dostojanstveno čuvati svoje ognjište i prenositi ga svojoj deci”, rekao je Gujon.

Lakić je zahvalila Njegovom Preosveštenstvu G. Heruvimu na gostoprimstvu i dodala da je u ovim nesigurnim vremenima, mir ono što želi srpskoj zajednici u Hrvatskoj, a posebno porodicama pogođenim zemljotresom na Kordunu i Baniji.

Načelnik opštine Dalj Jugoslav Vesić odveo je Gujona i Lakić do rodne kuće velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića, koji je rođen u Dalju.
Tokom večeri Gujon i Lakić prisustvovaće večernjem bogosluženju sa paljenjem badnjaka u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju, dok će drugog dana posete, na Božić, prisustvovati Božićnoj liturgiji u manastiru Uspenja Bogorodice.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More