Kongres potvrdio: Bajden je novi predsednik SAD! Oglasio se i Tramp!

Foto: (AP Photo/Susan Walsh)
56

Novi predsednik SAD je Džo Bajden, nakon što je danas Kongres potvrdio elektorske glasove.

Posle prekida zbog nereda koje su juče na Kapitol hilu izazvale pristalice aktuelnog predsednika Donalda Trampa, članovi Predsedavajućeg doma i Senata su se vratili u Kongres i nastavili prebrojavanjem glasova, javio je CNN.

Senat i Predstavnički dom su odbili prigovore republikanaca da se odbace glasovi iz Džordžije i Pensilvanije, koji su otišli Bajdenu.

Republikanci su takođe imali primedbe na glasove iz Arizone, Nevade i Mičigena, ali su prigovori odbačeni, tako da nije ni bilo debate o te tri savezne države.

Bajden je pobedio rezultatom 306:232.

Tramp: Tranzicija vlasti 20.januara u skladu s propisima

VAŠINGTON, 7. januara (Tanjug) – Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas, u prvom reagovanju nakon što je Kongres potvrdio pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, da će tranzicija vlasti 20. januara biti obavljena u skladu sa propisima.

Tramp je rekao da odluka Kongresa “predstavlja kraj “najvećeg prvog mandata” u predsedničkoj istoriji.

“Iako uopšte nisam saglasan s ishodom izbora i činjenice me podupiru, ipak će doči do uredne tranzicije 20. januara”, naveo je Tramp, prenosi CNN.

On je dodao da je uvek govorio da će nastaviti borbu kako bi se osigurali da se broje samo legalni glasovi.

“Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom”, rekao je Tramp.

Kongres je danas potvrdio, brojanjem glasova elektorskog koledža, da je Džozef Bajden novi predsednik SAD.

Četvoro mrtvih nakon upada u Kongres, 52 uhapšenih (FOTO)

 

“Šokantne scene u Vašingtonu”: Reagovanja svetskih državnika na dešavanja u SAD

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More