Američki “PETI OKTOBAR”: Balkan prati nemire u AMERICI, mnogi našli PARALELU sa SRBIJOM! (FOTO, VIDEO)

(Keith Birmingham/The Orange County Register via AP)
57

Nagledali smo se nereda i demonstracija u Americi protekle godine, ali malo ko je očekivao da će sve kulminirati opštim haosom i nasilnim upadom demonstranata u Kongres. Ok, jasno je da su to pristalice Donalda Trampa priželjkivale jer su iskoristili prvu priliku da radikalizuju svoje neslaganje sa izbornim rezultatima a njihov sukob sa policijom i ulazak u predstavnički dom neodoljivo je mnoge podsetio na nama važan datum, 5. oktobar, piše “Noizz”.

Balkan je sinoć, kao i ostatak sveta, sa pažnjom pratio nemire u Americi. Poređenja sa ovdašnjom revolucijom posle izbora 2000. su bila neminovna, iako se vinovnici, i oni politički, i oni koji protestuju, ne mogu nikako poistovetiti.

Ljudi su vrlo brzo reagovali na nerede i haos koji su napravile Trampove pristalice, a u kom je bilo i ranjenih i povređenih ljudi. Na žalost jedna žena je preminula.

 

Mnogi su na društvenim mrežama iskoristili i aktuelne domaće teme da ih uporede sa situacijom u Americi koja je začudila celi svet, a svakako i Amerikance koji su oduvek bili ponosni na svoj izborni proces i demokratiju koja očigledno ima puno rupa i mana, kao i bilo gde drugo u svetu.Cela priča na licu mesta je svakako bila dramatična. Uhapšeno je više od 20 ljudi, naneta je i materijalna šteta, a pretpostavlja se da su iz samog Kongresa ukradeni i neki vredni predmeti. Policija je demonstrante oterala iz zgrade a i sa samog Kapitol hila samo nekoliko minuta pred početak policijskog časa koji je u Vašingtonu zbog nereda i uveden. Nakon smirivanja haosa, Kongres je nastavio zasedanje kako bi poslao sliku Amerikancima i svetu da će demokratija u državi uvek biti zaštićena bez obzira na okolnosti.

Najavljeno je da će protiv Trampa i biti pokrenut novi impičment jer se veruje da je ohrabrio svoje pristalice na nasilne demonstracije. Njegova ćerka Ivanak je u jednom trenutku tvitovala kako podržava demonstrante, ali je tu objavu kasnije izbrisala.

Izvor Noizz
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More