Priznao poraz pa rešio da napravi istorijski presedan na inauguraciji novog predsednika SAD (FOTO)

Foto: (AP Photo/Jacquelyn Martin)
68

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp priznao je u četvrtak da će Džo Bajden biti naredni američki predsednik, dan nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa, koji je zasedao o potvrdi Bajdenove pobede.

Kako prenosi AP, Tramp, koji je u četvrtak ujutro i dalje neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni, uveče je saopštio da će se usredsrediti na neometanu i mirnu tranziciju vlasti na Bajdenovu administraciju.

“Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Sada sam usredsređen na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahteva zacelivanje rana i pomirenje”, naveo je Tramp u video snimku koji je postavljen na Tviter.

Tramp je osudio nasilje, navodeći da su učesnici nereda ukaljali sedište američke demokratije. Nije međutim govorio o svojoj ulozi u podsticanju nasilja, prenosi AP.

“Večna mi je čast da služim kao vaš predsednik. Svim divnim pristalicama poručujem da znam da ste razočarani, ali takođe želim da vam kažem da naše izvanredno putovanje tek počinje”, naveo je Tramp, koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku ili da bude smenjen posle napada u sredu, navodi Glas Amerike.

Trampova portparolka Kejli Mekeneni prethodno je saopštila da cela Bela kuća osuđuje nasilje koje se u sredu dogodilo u američkom Kongresu i poručila da oni koji su prekršili zakon treba da krivično odgovaraju.

“Mi to osuđujemo – predsednik i ova administracija – na najsnažniji mogući način”, rekla je novinarima Mekenenijeva na brifingu za novinare u Beloj kući. “To je neprihvatljivo, i oni koji su prekršili zakon treba da budu krivično gonjeni”.

Istorijski presedan u SAD

Još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp neće prisustovati inauguraciji novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena 20. januara. Tim potezom će prekršiti tradiciju dužu od 150 godina tokom koje je svaki odlazeći predsednik odlazio na inauguraciju svog naslednika, navodi Gardijan.

– Za sve one koji se pitaju, neću ići na inauguraciju 20. januara – napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je prvi predsednik od 1869. godine koji neće prisustvovati inauguraciji svog naslednika. Interesantno je da je poslednji američki predsednik koji je učinio isto bio Endru Džonson. A pre njega su to učinili i Džon Adams 1801. i Džon Kvinsi Adams 1829. godine.

Pobedu Džozefa Bajdena na izborima u Americi održanim u novembru prošle godine potvrdio je Kongres, nekoliko sati nakon nereda koje su izazvale Trampove pristalice u Vašingtonu pokušavajući da na nasilan način ospore rezultate izbora.

Mediji su ranije izvestili da Tramp planira da 20. januara, kada je Bajdenova inauguracija, bude na svom golf terenu u Škotskoj, ali škotska premijerka Nikola Stardžon rekla je da mu neće dozvoliti ulazak u zemlju zbog novih Covid 19 mera.

„Trenutno ne dozvoljavamo ljudima da uđu u Škotsku bez suštinske potrebe, a to bi se odnosilo na njega baš kao što se odnosi i na bilo koga drugog, pošto golf nije ono što bih smatrala suštinskom potrebom“, poručila je škotska premijerka.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More