Švedska usvojila zakon o pandemiji: Vlada sada ima pravo da zatvori sve!

Foto: Tanjug/ Johan Nilsson / TT via AP
74

Švedski parlament usvojio je danas zakon o pandemiji, dajući tako vladi nova ovlašćenja za subijanje širenja korona virusa u zemlji koja je dosad imala za mnoge kontroverzan pristup u borbi protiv zaraze i uglavnom se oslanjala na neprisilne mere.

Ova zemlja se našla na naslovnim stranama brojnih svetskih medija jer nikada nije namernula blokadu kakva je postojala u drugim zemljama Ervope, ali je započela da pooštrava mere usred jačeg drugog talasa.

Novi zakon stupa na snagu u nedelju i omogućava vladi da zatvori firme, tržne centre ili javni prevoz kada to bude bilo potrebno, prenosi “Telegraf”.

Takođe, ovim zakonom biće moguće ograničiti broj ljudi koji je dozvoljen na javnim mestima.

Zakon je usvojen usred jakon udara drugog talasa i značajnog porasta broja obolelih u poslednjih nekoliko nedelja.

Upitana zašto se na ovo čekalo deset meseci od početka epidemije, ministarka zdravlja Lena Halengren je rekla da za tim nije bilo potrebe tokom proleća.

Za raziliku od mnogih drugih zemalja, Švedska nema zakon koji dozvoljava da vlada “zatvori društvo” tokom mira.

Zemlja od oko 10 miliona stanovnika mnogo je teže pogođena pandemijom u odnosu na svoje susede. Zaraženo je preko 480.000 ljudi, a umrlo više od 9.200.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More