“Plašimo se da Tramp ne pokrene vojne akcije ili nuklearni napad”, “Spremni za akciju”

Foto: Tanjug/ AP Photo/J. Scott Applewhite
148

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi razgovarala je danas sa najvišim američkim vojnim zapovednikom o preduzimanju mera predostrožnosti kako bi se osiguralo da republikanski predsednik Donald Tramp ne može da započne neprijateljstva ili eventualno naredi nuklearni udar u svojih preostalih 12 dana na toj funkciji.

Pelosi je u pismu demokratskim poslanicima navela da je razgovarala sa načelnikom Generalštaba Vojske SAD Markom Majlijem o tome koje mere su na raspolaganju da bi se “zauzdao” republikanski predsednik, prenosi Rojters.

„Situacija ovog nespretnog predsednika ne može biti opasnija i moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo američki narod od njegovog neuravnoteženog napada na našu zemlju i našu demokratiju“, navela je Pelosi u pismu kolegama.

Iako se u pismu Pelosijeve naglašava zabrinutost zbog toga šta bi Tramp mogao da pokuša da učiniti tokom svog preostalog vremena na funkciji, postoje pitanja o tome šta bi Majli ili bilo ko zapravo mogao da učini da spreči predsednika da koristi nuklearno oružje, dodaje Rojters.

“Ne postoji zakonski način da se to učini. Predsednik ima jedino, nesputano ovlašcenje da naredi upotrebu nuklearnog oružja bez potrebe za` drugim glasom`”, rekao je Džefri Luis, profesor na Midlebri Institutu za međunarodne studije u Montereju u Kaliforniji.

Majlijev kabinet je saopštio da je Pelosijeva inicirala poziv i da je Majli e “odgovarao na njena pitanja u vezi sa procesom nuklearne komande”.

Pelosi, najviši demokrata u Kongresu, takođe je rekla da se nije čula sa potpredsednikom Majklom Pensom oko toga da li bi pristao na zahtev demokrata da se pozove na 25. amandman za uklanjanje Trampa sa funkcije “zbog podsticanja na pobunu i opasnosti koju i dalje predstavlja“.

”I dalje se nadamo da ćemo se čuti sa njim što je pre moguće sa pozitivnim odgovorom“, rekla je Pelosijeva.

Pelosi i senator Čak Šumer, najviši demokrata u Senatu, rekli su da su, ako se Pens ne složi sa zahtevom, demokrate spremne da drugi put traže opoziv Trampa.

Bajden: Moraćemo da budemo spremni na akciju

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da već dugo veruje da aktuelni predsednik Donald Tramp nije sposoban za tu funkciju, ali da je na Kongresu da odluči o drugom opozivu republikanskog predsednika posle nereda u Kapitolu u sredu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Susan Walsh

Bajden je rekao novinarima da je bio usredsređen na suzbijanje pandemije kovida-19, obezbeđivanje brze vakcinacije i jačanje ekonomije, prenosi Rojters.

„Kongres odlučuje o tome šta će učiniti ali … moraćemo da budemo spremni da krenemo u akciju“, rekao je on, odgovarajući na pitanje ””da li su demokrate u parlamentu spremne za zakonodavstvo kojim se pokušava opoziv Trampa zbog njegove uloge u podsticanju nasilja””, prenosi britanska agencija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More