Merkel: Nijedna zemlja nije sigurna od koronavirusa ako to nisu i njeni susedi

Foto: (John MacDougall/Pool via AP)
76

Nijedna zemlja nije bezbedna od korona virusa, a tako ni Nemačka, ako to nisu i njeni prijatelji i susedi, istakla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkelova je izrazila uverenje da je bila dobra odluka da se vakcina nabavlja u zajedničkom procesu preko EU.

“Virus koji nas sve pogađa ne može biti pobeđen od jedne zemlje same. Nijedna zemlja, a tako ni Nemačka ne bi bila sigurna od virusa, ako to nisu njeni prijatelji i susedi”, podvukla je ona.

Merkel je, u nedeljnom obraćanju, ocenila da će se trezvenost i predostrožnost isplatiti.

Takođe je ukazala da će naredne nedelje zime biti najteže u pandemiji.

Produžene i pooštrene mere su, prema njenim rečima, ključne u borbi protiv korona virusa.

Istovremeno, naglašava, da postoji povod za opravdanu nadu u poboljšanje početkom vakcinacije u Nemačkoj.

“Lekari i ostalo medicinsko osoblje radi u mnogim bolnicama do iscrpljenja. Takođe I ono što čujemo o mutaciji virusa ne čini zabrinutost manjom, već naprotiv. Cilj, zbog toga, mora biti da jasno smanjimo broj novoobolelih, kako bi zdravstvene ustanove ponovo bile u stanju da trasiraju kontakte”, objasnila je Merkel.

Istakla je da što se sada doslednije deluje, to će brže biti uspostavljena kontrola nad situacijom i kraće će biti vreme života uz ograničenja.

Naglasila je da se trezvenost i paženje jednih na druge isplati.

Najavila je ubrzanje tempa vakcinacije, izražavajući uverenje da će biti dovoljno vakcina kako bi svako u Nemačkoj dobio mogućnost da se vakciniše.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More