Pojavile se posle zemljotresa u mestu kod Petrinje: Najveća rupa u zemlji I DALJE SE ŠIRI!

FOTO: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR/ nr
144

Najveća rupa koja se otvorila u zemlji u hrvatskom selu Mečenčani, kod Petrinje posle zemljotresa na tom području, i dalje se širi.

Rupa, širine dvadesetak i dubine od najmanje pet metara, ograđena je i posle geoloških ispitivanja biće odlučeno o eventualnoj sanaciji, utvrdili su danas geolozi.

“Reč je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja krečnjačke stene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmerama”, rekao je za Hinu Josip Terzić, načelnik Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

On je rekao i da je nakon obilaska područja u okolini sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak rupa od kojih su i neke u neposrednoj blizini kuća, ili kao ova najveća, na njivi.

Dodao je i da će se uskoro na širem području snimati stanje bespilotnim letelicama kako bi se utvrdilo da li ima i više rupa u zemlji u okolini.

“Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo uradititi u ovom trenutku. Što se tiče sanacije, geolozi će nakon svojih istraživanja proslediti podatke geotehničarima i građevinarima koji će, po pravilima svoje struke, odlučiti da li je potrebno i mogu li se uopšte takve rupe sanirati”, zaključio je Terzić.

U Hrvatskoj sinoć zemljotres magnitude 4,5

ZAGREB, 10. januara (Tanjug) – U Hrvatskoj se sinoć u 22.29 osetio novi potres. Prema EMSC-u, magnituda je bila 4,5 po Rihteru, a epicentar u okolini Petrinje.

To je bio 45. potres koji se osetio u Hrvatskoj u poslednja 72 sata, objavio je EMSC.

Seizmološka služba Hrvatske objavila je da su njeni seizmografi zabeležili jak potres s epicentrom 15 km jugo-jugozapadno od Siska. Magnituda potresa iznosila je 4,5 po Rihteru, a intenzitet u epicentru VI stepena EMS skale.

Potres se osetio na širem području, navodi Seizmološka služba.

Potres je bio kraći, ali osetio se udar i ljuljanje.

Zemljotres se osetio i Zagrebu i širom Slavonije, čak i u Osijeku, prenosi Index.hr.

Potres se osetio i kod Požege, u Kninu, Županji, Podravskoj Slatini, Pitomači, Virovitici, kod Bjelovara, u Lepoglavi, Samoboru, Slavonskom Brodu, Pakracu, Karlovcu, Varaždinskim Toplicama, kod Zaprešića, u Okučanima…

I građani severozapadnog dijela Bosne i Hercegovine rekli su da osetili zemljotres, kao i stanovnici većeg dela Slovenije.

Potres se, kako javljaju beogradski mediji, osetio i u srpskoj prestonici.

U mestu nedaleko od Petrinje otvaraju se OGROMNE RUPE U ZEMLJI

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More