Teške posledice pandemije u Nemačkoj: Za petinu pala prodaja novih automobila!

foto: Youtube Printscreen
73

Broj registrovanih novih automobila u Nemačkoj u prošloj godini je pao gotovo za petinu, kao posledica teške posledice pandemije. Sa druge strane, raste popularnost električnih automobila.
U Nemačkoj su u 2020. registrovana oko 2,92 miliona novih automobila, što je 19 posto manje nego u 2019, pokazuje izveštaj Udruženja automobilske industrije (VDA).

Terenska vozila činila su petinu novih automobila, a popularnost su stekli i kamperi jer su epidemiološke mere smanjile izbor lokacija za odmor.

“Očekujemo oporavak nemačkog tržišta automobila 2021. Međutim, vrlo visok nivo pre koronavirusa verovatno neće biti dostignut”, smatra predsednica VDA Hildegard Miler.

Da li će pomoći produženo zaključavanje? Najnoviji Korona presek za Nemačku

 

Poslednji put je prodaja značajnije pala još 2010, kada je vlada ugasila veliki program podsticaja vozačima da zamene svoje aute novim, prenosi Index. Uprkos oštrom padu u celoj godini, u decembru je broj registrovanih novih automobila porastao 10 posto na godišnjem nivou, uz registrovana 311.394 nova vozila, izveštava VDA.

Mnogi kupci kupili su kola krajem godine kako bi imali koristi od privremenog smanjenja PDV-a, rekao je Rajnhard Zirpel, predsednik Udruženja međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK). Niža poreska stopa bila je na snazi do 31. decembra kao deo vladinih napora da podstakne potrošnju tokom pandemije.

Automobilske kompanije u poslednje vreme puno ulažu u elektrifikaciju modela, uz pomoć vlade koja kupcima nudi izdašne poticaje. Rezultat je utrostručena prodaja baterijskih električnih vozila u 2020, na više od 194.000 komada, prema podacima saveznog regulatora za putni promet Kraftfahrt-Bundesamt (KBA). Budući da su vozila s potpunim ili delimičnim električnim pogonom u Nemačkoj dostigla tržišni udeo od 22 posto u četvrtom kvartalu prošle godine, vlada je na dobrom putu postizanja cilja da do 2030. na putevima bude sedam do deset miliona registrovanih električnih vozila, misli predsednik KBA Ričard Dam.

Na kraju protekle godine BEV-ovi su činili 1,2 posto svih registrovanih ličnih automobila u Nemačkoj, u odnosu na 0,5 posto godinu ranije, pokazuju podaci KBA.

BEV je vrsta električnog vozila koja koristi isključivo hemijsku energiju pohranjenu u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona. Svu energiju dobija iz baterija i stoga nema motor s unutrašnjim sagorevanjem, gorivu ćeliju ili rezervoar za gorivo.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More