Sneg pao i na Svetoj Gori! Najveća srpska svetinja pod belim pokrivačem (FOTO)

Foto: Instagram/ printscreen
63

Sneg je ove godine pao u Grčkoj stigao je i do Svete Gore, što je prava retkost.

Zabelelo se u višim delovima zemlje ali su padavine iznenadile i stanovnike Soluna.

Snežne pahulje ulepšale su i najlepšu srpsku svetinju, a na Instagram stranici Prijatelji manastira Hilandar objavljene su fotografije najveće srpske svetinje na Svetoj Gori, manastir Hilandar, ovekovečen fotografskim okom Milana Zlatića.

Na prvoj fotografiji paraklis posvećen Blagovestima, inače grobljanski. Usipalnica, kako ga stari Hilandarci zovu, je jedan od najstarijih sačuvanih paraklisa u Hilandaru, verovatno iz vremena pre Svetog Save. Freskopisan je (verivatno ponovo) u 14. veku, izuzetnim freskopisom, koji je ravan onome iz Saborne Crkve, na žalost dosta uništen.

Kada je Srbija u pitanju gotovo u svim delovima zemlje pada sneg, planine su pod debelim snežnim pokrivačem.

U celoj Srbiji je juče temperatura ispod nule, a u većem delu zemlje pada slab sneg, pokazuju podazi RHMZ.

Najhladnije je na Kopaniku, gde je magla, i u sedam sati bilo je minus 15 stepeni Celzijusa, minus 14 bilo je u Sjenici, minus 12 na Zlatiboru, a po minus 11 u Dimitrovgradu i na Crnom Vrhu.

“Bitka za Gregorijat”

“Ni jedno mesto na zemlji se sa ovim ne može uporediti“, rekao je Sveti Sava davnih dana o Svetoj Gori u “Hilandarskom tipiku”.

Sveta Gora je jedan od najvažnijih centara pravoslavlja na svetu, a po predanju, Presveta Bogorodica je putujući brodom zbog nevremena pristala u luku, a odašnje stanovništvo je prihvatilo njenu propoved. Tada su stanovnici sa Atosa dobili svoje prvo krštenje. Odlazeći, ona im reče:

„Neka ovo mesto bude moj udeo, predat mi od Sina i Boga mog. Blagodat Božija neka bude na mestu ovome i na onima koji ovde žive s verom i pobožnošću, čuvajući Njegovu zapovest.“


Od tada pa do danas, Sveta Gora se naziva još i „Vrt Presvete Bogorodice“ i omiljeno je mesto hrišćana, kao i svetovnih ljudi, ali i monaha koji ga čuvaju.

Prošle godine je Svetu Goru takođe zahvatio sneg, a monasi Svete Gore su iskoristili priliku za međusobnu “borbu” sa grudvama, koja je tom prilikom propraćena i slikama.

Fotografije su potom obišle svet i naišle na oduševljenje mnogih:

“Posle službe i doručka stariji monasi su se vratili u svoje prostorije. I dalje je bio početak poslednjeg dana u godini. Mladi su se zadržali u snegu. Kada je jedan monah krenuo u tuču sa balkona, celo dvorište je iznenada zapaljeno. Monasi bacaju snežne kugle jedan na drugog, na poklonike i na bilo šta što se kreće. Uradili su to sa velikim oduševljenjem. Ozbiljni muškarci u crnom iznenada su ponovo postali nevina deca. To je ono što zakrpa snega može da izazove u čoveku. Čak i kod svetih ljudi. Neki od starijih monaha su se slikali. Bilo je veselja i smeha posle svakog punog pogotka. Monasi na trgu pokazali su odlične veštine bacanja, uprkos nedostatku vežbe. Bio je prvi sneg posle sedam godina, pa sam čuo. Boj je poginuo samo zbog nedostatka municije na prvom spratu. Sav sneg je korišćen. Svi su se vratili u svoje prostorije kao da se ništa nije desilo. Bilo je to sasvim jedinstveno iskustvo,” stoji na Fejsbuku iznad fotografija koje su i više nego radosne i lepe.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More