Gde to hrle građani BiH, a nije Nemačka?! Radiće za 1.000 evra a interesovanje je VELIKO!

Foto: Annie Spratt on Unsplash
332

Na proizvodnim trakama nove fabrike televizora “Hisense Gorenje” u Velenju (petom po veličini gradu u Sloveniji), koja je s radom počela prvih dana 2021, posao je dobilo oko sto radnika iz Bosne i Hercegovine.

Većina njih je u ovaj slovenački grad stigla tokom novembra, kada je u samo jednom danu prema Sloveniji otišao autobus pun mladih ljudi iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Srebrenika i Teočaka, prenosi “Telegraf”.

Po zanimanju su tehničari za mehaniku, CNC tehničari, projektanti na računarima, elektrotehničari, mašinci. Prevoz i smeštaj u Velenju obezbedila im je fabrika “Hisense Gorenje”, u kineskom vlasništvu.

Pre ulaska u proizvodni proces imali su kratku obuku, a onda su znanjem, veštinom i ozbiljnim pristupom radnim zadacima – zadovoljili uslove poslodavca.

Njihova mesečna plata biće oko 1.000 evra.

Fabrika trenutno zapošljava 350 radnika, a već do kraja januara biće ih 520. Među novima koji dolaze, ili će doći ovih dana, biće i grupe nezaposlenih iz BiH.

Asim Ibrahimagić, stručnjak za zapošljavanje u inostranstvu, koji je bio i v.d. direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, podseća da se ovo, i slična zapošljavanja radne snage iz BiH u Sloveniji, odvijaju prema bilateralnom sporazumu koji su dve države, odnosno dve agencije za zapošljavanje, sklopile u jesen 2016. godine.

– Tim sporazumom radnicima iz BiH garantuje se potpuna pravna zaštita i zbog toga ne čudi da među nezaposlenima u našoj zemlji vlada veliko zanimanje za odlazak u Sloveniju – objašnjava Asim Ibrahimagić.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More