MERKEL i francuska vlada “šokirani” zbog trajnog ukidanja TRAMPOVOG naloga na Tviteru: PROBLEMATIČNO JE!

(AP Photo/Markus Schreiber, pool)
148

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su zabrane koje su Tviter i druge društvene mreže uvele američkom predsedniku Donaldu Trampu problematične, pošto su sloboda govora i mišljenja ljudska prava od najvećeg značaja.

“Ovo pravo može se ograničiti , ali samo u skladu sa zakonom i u okvirima koji definišu zakonodavci, a ne odlukama menadžmenta društvenih mreža. Iz tog ugla, kancelarka smatra problematičnim da se nalozi američkog predsednika trajno blokiraju”, saopštio je njen portparol Stefen Zajbert.

On je, pojasnivši stav kacelarke, kazao da oni koji vode društvene mreže imaju veliku odgovornost u smislu da politička komunikacija ne bude zatrovana mržnjom, lažima i podsticajem nasilja.

Kako navodi AP, Merkel smatra da je pođednako važno ne ostati po strani kada se takav sadržaj pojavi i to to tako što će on biti označen, ali je jednako bitno omogućiti slobodu mišljenja i govora.

Tviter je trajno suspendovao Trampov nalog navodeći kao razlog “rizik od budućeg podsticanja nasilja”, a nakon upada njegovih pristalica u Kapitol.

Fejsbuk je odlučio da nalog odlazećeg prredsednika suspenduje najmanje do 20. januara, kada će njegov naslednik Džo Bajden preuzeti dužnost.

Taj je stav podržao i Clément Beaune, francuski ministar za evropska pitanja. Rekao je da je bio “šokiran” kad je vidio da privatna kompanija donosi tako važnu odluku, prenosi “Jutarnji list”.

“O ovome bi trebalo odlučivati građani, a ne izvršni direktor”, rekao je u za Bloomberg TV. “Potrebna je javna regulacija velikih mrežnih platformi”, dodao je. I tako otvorio pitanje koje već duže vremena nije definisano – jesu li društvene mreže samo platforme ili ih treba smatrati medijima koji moraju snositi odgovornost za objavljeno.

Još je oštriji bio Bruno Le Maire, francuski ministar finansija koji je rekao da za “regulaciju digitalnih divova ne može biti odgovorna sama digitalna oligarhija”. “Šokiran” tom odlukom, ministar je osudio “pretnju” te “digitalne oligarhije” za “države i demokratije” i utvrdio da su “suverenitet naroda”, “države” i “pravosuđe” jedini legitimni za “regulaciju digitalnih divova”.

Francuska je jedna od zemalja koja je ušla u sukob s Trampovom administracijom oko pitanja regulisanja digitalnih moćnika primarno po pitanju oporezivanja, ali i kad je reč o nužnom plaćanju korištenja vesti izdavačkoj industriji. Na tom je temelju i EU krenula u regulisanje rada najvećih digitalnih kompanija među kojima je Twitter, pa Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google i drugi s ciljem da regulator ima pravo naterati plaforme da uklone nezakonit sadržaj. U SAD-u je taj evropski potez naišao na reakciju, ali vrlo blagu pa je skup zastupnika krenula u kreiranje zakonodavstva koje bi zrcalilo evropski GDPR.

Francuska vlada pokušala je 2020. zakonskim putem regulisati govor mržnje na internetu, ali Ustavno veće odbacilo je u junu tu inicijativu, ocenivši da zadire u slobodu izražavanja. Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attall je s tim u vezi kazao da „postoji razlika između ublažavanja sadržaja i onemogućavanja izražavanja”. Attall se oglasio i u ponedjeljak i ocenio je da je “ućutkivanje” jedne osobe na društvenim mrežama, koje su postale “oblik društvenog prostora”, nesumnjivo zbog “izostanka kriterijuma posebno propisanih zakonom” za takve slučajeve.

Izvor Tanjug Jutarnji list
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More