Vučić: Kostić pokazao hrabrost i odgovornost, Grigorije me ne zanima

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs
67

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne razume histeriju koja se povela zbog reči predsednika SANU Vladimira Kostića po pitanju KiM, pošto je Kostić pokazao hrabrost i odgovornost da iznese stav koji nije većinski prihvaćen.

Vučić je na pitanje u emisiji Ćirilica na Hepiju kako vidi napade na Kostića, od strane vladike Grigorija, nekih boksera i drugih, kazao da ga ne interesuje vladika Grigorije, ali da je ovo što se dešava sa Kostićem veoma važna tema.

“Iako nismo saglasni Kostić i ja, gotovo ni u čemu, i imamo mnogo razmimoilaženja, želim da kažem prvo da moramo da razgovaramo i tolerišemo jedni druge, a ne da psujemo majku nekom ako misli drugačije”.

Vučić ističe da je Kostić okazao hrabrost i odgovornost da iznese stav koji nije većinski.

“Kao što su na mene krenuli napadi kada sam govorio da je potrebno razgraničenje, napadi sa svih strana, a niko mi nikada nije ponudio alternativu. Osim cekaj, šta ćemo da čekamo ne znam ni sam. Što se tiče zamrznutog konflikta isto mislim kao i Kostić, to je samo pitanje ko će da izvuče prvi sablju iz korica, bez obzira da li će da bude za pet, deset ili 20 godina”, istakao je predsednik Srbije.

Zapitao je: Da li biste vi voleli da vaše dete učestvuje u tome, ja ne bih voelo nijednog sina bilo ko da mi vrati sutra u sanduku.

“Kao što ne bih voleo da kažem da je KiM njihovo ili bilo šta slično, zato moramo da sednemo i razvoramo i da budemo korektni i fer i kažemo šta je komprimisno rešenje ako. Ako nemamo jedno da pronađemo 10 varijanti i sačuvamo mir ako je to moguće. To je racionalan i ozbiljan pristup”.

Navodi da to što ćemo da vičemo na predsednika SANU jer smo, kao, veliki rodoljubi ne vodi nigde.

Vučić pita u čemu su to neki od nas bolji, da li zato što neki imaju više dižipova, maseratija illi ferarija.

“Kostić glup a mi pametni”, pita Vučić.

Dodaje da ima istine u tome što je govorio Kostić, ali i stvari za koje misli da možemo više da dobijemo.

“Ne mogu da se saglasim u potpunosti, npr, ovo poređenje sa CG. Što CG kad smo odbranili sve u CG, to jest kada je crkva odbranila sve u CG. Svom snagom sam podržavao sve što je crkva tražila i kao predsendik Srbije i lično. Ali, što CG nije povukla priznanje Kosova? To je ostavljeno ”veleizdajniku” Vučiću da se sa time bori. Ne razumem tu vrstu negativne kampanje”, naglasio je predsednik Srbije.

Takođe, ističe da je srećan ako je nečim doprineo da svako ima pravo da kaže šta misli.

“Pri čemu niti bi Kostić rekao da je sa mnom u nečemu saglasan, niti bih ja to lako izustio. Ali, to ne znači da neću da branim njegovo pravo na mišljenje i pravo da iznosi argumente. Ne mogu da kažem da su mu svi argumetni glupi i netačni. A, da ćemo da se borimo da dobijemo više od tog ništa, svakako ćemo da se borimo da dobijemo više od tog ništa, pa i mnogo više”, poručio je Vučić.

Primećuje da znaju svi u Srbiji samo se prave blesavi kako stoje stvari po pitanju KiM.

“Svi bi hteli da nađu nekog novog krivca, kao da se nije nešto desilo u prošlosti. Kao da nismo 1961. godine imali 27 odsto Srba na KiM, pa smo od tada krenuli da gubimo procentulano naše stnaovništvo. Kao da de fakto nismo izgubili još krajem 19. veka, ali sve to nije važno, ne znači da mi treba njima da predamo nešto što nije njihovo, ali samo mi moramo da razumemo da smo uspeli da vratimo KiM za pregvarački sto”.

Vučić ističe da naša borba za KiM mora da traje, kao i za naš narod na KiM.

“Ali, ne sme da uđe krv u mozak da ne možemo da razmišljamo i da ne budemo realni i racionalni. I da ne lažemo sebe kako je situacija laka i jednostavna – ne užasna je. To ljudi treba da znaju kakve su opasnosti od zamrznutog konflikta”, poručio je on.

Predsednik Srbije kaže da je naš problem što Albanci i Evropljani nisu spremni na suštinski kompromisno rešenje, svi oni hoće poraz Srbije. Svi oni hoće na ovaj ili onaj način, posebno Albanci, jer nemam šta da zamerima Lajčaku ni EU, svi hoće poraz i ponižneje Srbije. Zato vidim da se nastavlja zamrznuti konflikt”.

Vučić objašnjava svoj stav po pitanju razgraničenje:

“Šta je bila ideja razgraničenja i podele? Ideja je da znam da ne možemo da dobijemo sve, ali da budemo jednako zadovoljni kao Albanci, a da oni budu jednako nezadovoljni, kao i mi. Oni nisu spremni da razgovaramo o spektru raznovrsnih tema. Oni bi odštetu da im platimo, da odgovaramo za genocid…”, konstatovao je predsednik Srbije.

Sinod SPC povodom izjave vladike GRIGORIJA: Lični stav koji nema veze sa verom u Hrista

Posle premijerke, srpski ministar o najavama vladike Grigorija da napravi najbolji sistem za Srbiju

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More