Od petka nove POOŠTRENE MERE ulaska u Austriju, uvodi se OBAVEZA REGISTRACIJE, evo šta to znači

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
2,717

Od petka će na granicama Austrije biti primenjen dodatno pooštreni režim ulaska u zemlju.

Odgovarajuća uredba biće usvojena ovih dana, a o novoj meri ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg već je obavestio Austrijance u inostranstvu.

Aktuelna mera obaveznog desetodnevnog karantina za sve koji dolaze u Austriju iz rizičnih regiona I zemalja produžen je do daljeg.

Taj karantin može da se prekine negativnim testom tek nakon pet dana izolacije.

Dodatno se uvodi obaveza onlajn registracije pre ulaska u zemlju.

Ta registracija obavezna je ne samo za strane, već i austrijske državljane.

Kao i do sada od nove mere izuzeti su prekogranični radnici, tranzitni saobraćaj, kao i osobe koje iz neodloživih porodičnih obaveza moraju u Austriju, te i lica koja su na poslovnom putovanja, koji neće morati u karantin, a ni da se unapred registruju.

Prilikom onlajn registracije lice ne navodi samo ime I prezime, te kontakt podatke, već i gde je boravilo pred putovanje.

Time austrijske vlasti žele da osiguranju, na primer, da neko ko putuje iz Švedske u Finsku, a odatle u Austriju, ne izbegne karantin, jer je Finska na “zelenoj listi” zemalja iz kojih putnici ne moraju u karantin.

Pored toga mora da se navede adresa u Austriji, kao i dužina boravka u zemlji.

Ako neko ima PCR test iz inostranstva, što je preduslov za povratak sa poslovnog putovanja ako se želi osloboditi karantina, isto može proslediti vlastima onlajn.

Formular koji treba da se popuni nalazi se na sajtu www.oesterreich.gv.at na nemačkom i engleskom jeziku.

Svi putnici koji ulaze u Austriju od petka su u obavezi da prikažu potvrdu o obavljenoj onlajn prijavi preko PTC sistema kako u elektronskom ili odštampanom obliku.

STROGI režim za ulazak u Austriju biće PRODUŽEN!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More