FBI upozorava: Moglo bi da dođe do protesta u svih 50 država

Foto: (AP Photo/Julio Cortez)
44

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je da bi moglo da dođe do oružanih protesta u svih 50 saveznih američkih država, ukoliko Demokratska stranka nastavi sa opozivom predsednika Donalda Trampa pre isteka mandata 20. januara.

To je objavio američki ABC njuz na osnovu interne beleške FBI-a u koju je imao uvid i u kojoj se navodi upozorenje na mogući “veliki ustanak”.

Kako se navodi, FBI je dobio informacije da neidentifikovana naoružana grupa namerava da se 16. januara uputi u Vašington.

Dodaje se i da je FBI poslednjih dana dobijao informacije o grupi koja planira da poziva “na juriš” na sudnice lokalne i savezne vlade i administrativne zgrade u slučaju da Tramp bude opozvan, kao i da planira da izvede napade na sam dan inauguracije izabranog predsendika Džoa Bajdena.

Do sada FBI je primio oko 45.000 dojava putem digitalnih medija o tome, i one se sada proveravaju.

Savezne službe za sprovođenje zakona savetovale su policijske agencije da povećaju broj obezbeđenja u državnim ustanovama širom zemlje, posle nereda na kapitol hilu.

Nakon tih dešavanja demokrate su u Predstavničkom domu pogurale inicijativu da potpredsednik Majk Pens i vlada pozovu na 25. amandman koji bi Trampa proglasio nesposobnim za obavljenje predsedničkih dužnosti i postavili Pensa za v.d.predsednika do Bajdenove inauguracije.

Međutim, taj pokušaj je blokirao republikanac Alek Muni iz zapadne Virdžinije, nakon čega je Predstavnički dom tada uveo član o opozivu Trampa zbog podsticanja pobune.

U obrazloženju te mere demokrate navode da je Tramp pokazao da će i dalje predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i Ustavu ako mu se dozvoli da ostane na funkciji.

Inauguracija Džoa Bajdena trebalo bi da se održi 20. jnauara.

U međuvremenu Tramp je odobrio proglašenje vanrednog stanja u Vašingtonu do 24. januara, što će omogućiti angažovanje većeg broja policije u toj državi.

Tramp odobrio vanredno stanje za Vašington

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je proglašenje vanrednog stanja za Vašington, koje bi trebalo da traje do 24. januara, saopštila je danas Bela kuća.

To je učinjeno nakon što su službe upozorile na bezbednosne pretnje tokom inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena naredne nedelje, prenosi Rojters.

Vanredno stanje proglasila je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bouser prošle srede, nakon upada demonstranata u Kongres i jer su posle toga počele da se pojavljuju informacije o planiranim neredima tokom inauguracije, piše američki Politiko.

Kako se navodi proglašenje vanrednog stanja omogućiće Odeljenju za nacionalnu bezbednost i Saveznoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama da pomognu gradu u bilo kakvoj vanrednoj situaciji.

Bouser je u nedelju tražila od v.d. sekretara za nacionalnu bezbednost Čadu Volfu da odobri deklaraciju pre nego što dođe do katastrofe, kao i da produži angažovanje američke tajne službe za inauguraciju od 11. januara do 24. januara umesto ranije planiranog 19. i 21. januara.

Volf je neposredno pre nego što je Tramp odobrio vanredno stanje podneo ostavku navodeći probleme oko njegovog imenovanja, a Politiko navodi pozivajući se na neimenovani izvor da je to uradio zbog prošlonedeljnih dešavanja.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More