Lideri EU uskoro o korona pasošima, Grčka predlaže sertifikat o vakcinaciji

foto: Unsplash
211

Lideri EU na video sastanku 21. januara mogli bi da razmotre zahteve za uvođenje evropskog sertifikata o vakcinaciji tzv. “korona pasoša”, rečeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji kažu da su danas dobili pismo premijera Grčke, Kirjakosa Micotaksia, kojim se između ostalog traži i uvođenje sertifikata o vakcinaciji koji bi olakšali putovanja unutar EU.

Pitanja iz ovog pisma, uključujući i napredak u vakcinaciji širom EU, biće teme razgovora EU lidera koji će se putem video konfrencije sastati 21. januara.

“U zavisnosti od ishoda ovog sastanka odgovorićemo na pismo premijera Micotakisa”, kaže portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

U Briselu dodaju da još nisu stigli do faze kada bi mogli da daju svoj stav po pitanju tzv korona pasoša koji se sve češće pominju u evropskoj javnosti.

“Trenutno imamo mnogo pitanja u kontekstu pandemije kojima se bavimo, počev od strategije vakcinacije do toga šta ćemo raditi kada se građani vakcinišu. Sve to će biti deo razgovora i sa zemlja članicama”, navode u Komisiji.
U pismu upućenom predsednici EK Ursuli fon der Lajen Kirjakos Micotakis poziva na prioritetno obnavaljnje slobode kretanja širom EU, ali i upozorava na značaj hitnog usaglašavnja stavova zemalja članica o sertifikatu vakcinacije, koji bi, prema njegovim rečima, pomogao obnovi putovanja i turizma, ali i pojačao interesovanje za vakcinaciju širom Evrope.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More