Doktorka iz Srbije savetuje kako izabrati vakcinu, i kad sme, a kad ne sme da se primi

Foto: (Kay Nietfeld/dpa via AP
451

Potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, navodi za RTS dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Doktorka Tanja Jovanović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da su u Srbiji trenutno registrovane dve vakcine – Fajzerova i ruska sputnjik, ali da je, bez obzira o kojoj se vakcini radi efekat vakcinacije identičan, pruža nam mogućnost zaštite od susreta sa virusom i infekcija.

“Prema tome nema nikakvog razloga za to da brinemo ukoliko nemamo neko posebno medicinsko znanje pa da razlučujemo o tome koje su prednosti, a koji su nedostaci određenih vakcina. Kada je registrovana od strane Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) znači da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vkcini koja ima svoj određeni cilj”, ističe Jovanovićeva.

Objašnjava da je građanima ponuđena mogućnost da izaberu čiju će vakcinu primiti, ali, kako kaže, potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine.

“Znate da se mi polarišemo oko svakog pitanja pa prema tome i da li više verujemo Zapadu ili Istoku. Jedna je američko-nemačka vakcina druga je ruska,ali i jedna i druga vakcina pripadaju novoj generaciji vakcina u tehnološkom smislu njihove proizvodnje, tako da i jedna i druga stimulišu i produkciju antitela i ćelijski imunitet koji je bitan za odbranu od infekcija. Tako da je sada pitanje – kome naši građani više veruju”, objašnjava Jovanovićeva.

Dodaje da se očekuje da će krajem januara u Srbiju stići i određena količina kineske vakcine koja je, kako kaže, napravljena jednom klasičnijom tehnologijom.

“Građani imaju iskustva sa takvom vrstom vakcina jer je napravljena na sličan način kao i vakcina protiv gripa, ali opet ponavljam sve te vakcina u stvari stimulišu na sličan način imunski odgovor i štite nas od infekcija”, objašnjava Jovanovićeva.

Navodi da ipak poslednju reč o izboru vakcine treba da daju izabrani lekari koji u skladu sa našim psihofizičkim stanjem odlučuju koja je vakcina najbolja za nas.

Ko ne sme da primi vakcinu
Govoreći o tome ko sme, a ko ne sme da primi vakcinu odgovara da to zavisi od slučaja do slučaja i da poslednju reč daje izabrani lekar koji je upoznat sa stanjem pacijenta.

“Ako imate neku akutnu infekciju praćenu temperaturom, a nije korona vi u tom momentu ne možete da primite vakcinu. Zatim, ukoliko imate neku hroničnu bolest koja zahteva aktivnu terapiju vi u tom periodu kad se prima aktivna terapija ne možete da primite vakcinu”, objašnjava Jovanovićeva.

Dodaje da se često čuju pitanje – da li trudnice ili žene koje doje mogu da prime vakcinu.

“Mi još uvek nemamo dovoljno iskustva sa virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne ne treba da prime vakcinu”, navodi Jovanovićeva.

Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbedna već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.

Dodaje i da građani imaju mogućnost da sva pitanja o vakcinaciji pošalju Institutu Batut.

“Sva pitanja koja imaju u vezi vakcinacije građani mogu poslati Institutu Batut, a mi kao savetodavno telo ćemo brzo odgovoriti”, navodi Jovanovićeva.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More