Pola metra visoka i 23 kilograma teška! Miloje iz Pančeva napravio maketu Hrama Svetog Save od- TESTA!

Foto: Printscreen RTS.RS
22

Pančevački pekar Miloje Marjanović napravio je od testa pola metra visoku i 23 kilograma tešku maketu Hrama Svetog Save, piše RTS.RS.

Malo umetničko delo trebalo je da krasi božićnu česnicu hrama, ali je ove godine zbog epidemije nisu mesili za građane.

Za pravljenje makete od testa velelepnog hrama Svetog Save, Pančevcu Miloju Marjanoviću je bilo potrebno pet dana i pomoć jednog mlađeg kolege.

Foto: Printscreen RTS.RS

Umesio je, kako kaže samo brašno, vodu i malo soli, ali je od toga napravio umetničko delo, sa bezbroj detalja i – vredno divljenja.

„Sklapa se i lepi sa bombonskim sirupom. Posle se to, kad se stegne, prelepi novim testom i onda se ukrašava. Tamnija boja je od kakaoa, a prehrambene boje plavu i zelenu sam mešao da bih dobio tu tirkiznu, kao što su prave kupole hrama”, objasnio je pekar Miloje.

Miloje je 40 godina radio u pančevačkoj Pekari i sada se sprema za penziju. I prethodnih godina je učestvovao na takmičenjima i pravio skulpture od testa, a za slavski kolač, vodenicu i manastir Gračanicu osvajao je i nagrade.

Međutim, najviše ceni upravo svetosavski hram u Beogradu, koji je poslednji napravio.

„To je verovatno jedan hram, koji je u Evropi najveći i nešto najlepše što može da bude. Normalno je da svako teži da napravi ovako nešto da svako vidi”, dodao je Miloje.

Najveći izazov je bio napraviti strukturu koja će da stoji i nije lako osušiti testo tačno koliko je potrebno za to.

Miloje bi želeo da uradi još skulptura, koje će odražavati našu tradiciju, a najviše mu se dopadaju srpski manastiri.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More